latinica  ћирилица
08/05/2019 |  18:22 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске јача сарадњу са Клиником Мејо

Стручњаци једне од најпрестижнијих америчких клиника налазе се у посјети Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

У сврху развоја едукације, путем видео линка специјалисти са Клинике Мејо посјетили су пацијенте и особље Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а.

Успјешна сарадња УКЦ Републике Српске и Клинике Мејо, која траје више од десет година, наставља се стварањем модерних услова за размјену знања. Развоју плодне сарадње, али и нехируршке интензивне медицине у УКЦ-у допринио је и доктор Огњен Гајић.

Директор Центра за истраживање Клинике Мејо Огњен Гајић истакао је да је најзначајније оно што је инвестирано у знање, иако је много уложено и у модернизацију.

УКЦ учесник је једног од првих међународних пројеката Клинике Мејо. Стручњаци ће током два дана боравка дати стучно мишљење о даљем лијечењу најугроженијих.

- Радимо са 55 болница широм свијета. Волио бих да сарадња буде проширена и на остале центре у Републици Српској како би се уз помоћ технологије што квалитетније развијала интензивна медицина - навео је Јуе Донг, специјалиста интензивиста и истраживач из области интензивне медицине Клинике Мејо.

Прва електронска визита са љекарима Клинике Мејо одржана је 2016. године. Од тада се одржавају сваке седмице и значајна су едукација домаћем кадру.

Начелник Клинике за интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Српске Пеђа Ковачевић појаснио је да су са колегама из Клинике Мејо разматрали случајеве најтежих пацијента који су се у том тренутку налазили у УКЦ, те да су размјењивали  експертска мишљења.

Управо едукација и размјена мишљења са свјетски признатим стручњацима један је од основних циљева УКЦ, истакaо је генерални директор УКЦ Српске Владо Ђајић.

- Да у наш редовни рад укључимо критеријуме и принципе, као и дијагностике и терапије које се примјењују у најсавременијим државама - навео је Ђајић.

Пројекат телемедицине и телеедукације Клинике Мејо са Клиником интензивне медицине за нехируршке гране, значајан је за континуирану едукацију домаћег кадра и праћење савремених трендова у развоју ове гране медицине.