latinica  ћирилица
08/05/2019 |  18:41 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Додик на састанку у Тирани: Самит већ дао добре резултате

Лидери земаља западног Балкана данас и у Тирани.

У главни град Албаније стигао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. На самиту Процеса Брдо-Бриони у Тирани је и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић, предсједник Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић.

Домаћини дводневног скупа су предсједници Хрватске и Словеније Колинда Грабар Китаровић и Борут Пахор, заједно са албанским предсједником Иљиром Метом.

- Веома је добро да се одржава овај самит у континуитету. Он је већ дао озбиљне резултате и треба да дефинише неке нове приступе и политике. Оно што је словеначки предсједник Пахор већ заговарао у претходним седмицама односи се на то да се нађе начин како би Европа прихватила и ми били спремни да се убрза пут ка ЕУ интеграцијама, потенцирајући да то треба да буде геополитичко, а не техничко питање. У том погледу мислим и да ће се водити разговори на овом самиту - рекао је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ ће се срести и са с посебним гостом овог састанка високом представницом ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини.

- Што се тиче госпође Могерини, то су питања европских интеграција БиХ. Чињеница је да је колективно Предсједништво било у Бриселу, да смо тамо имали одређене договоре.Нажалост, не могу да кажем да смо то испунили. Једна широка отворена могућност ЕУ да до краја маја да мишљење за БиХ у вези са њеним даљим придруживањем ЕУ, окружена је чињеницом да нисмо испунили дио договора које смо имали са руководством ЕУ, а прије свега односи се на само формирање власти - рекао је Додик.

Додик је прокоментарисао и најаву протеста покрета "Самоопредјељење" те иницијативу да се непожељним особама прогласе предсједник Србије Александар Вучић и он рекавши - Људи имају право да протестују, а ја сам овдје као што видите.

Из Предсједништва БиХ раније је најављено да ће сутра у 9.00 часова Додик, Џаферовић и савјетник хрватског члана Предсједништва БиХ Бранимир Јукић учествоваати на пленарном састанку Брдо-Бриони. Током боравка у Тирани, Додик ће данас и сутра имати неколико билатералних састанака са појединим званичницима из региона.

Повезане вијести:

Додик и Mета заложили се за успостављање бољих односа и сарадње