latinica  ћирилица
08/05/2019 |  21:01 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Стевандић у ТЕЛЕРИНГУ: У НАТО се не може без договора три народа

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић, гостујући у емисији Телеринг, истакао је да је као представник народа ишао у Брисел на "Роуз рот" семинар Парламентарне скупштине НАТО.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао да будући да Представнички дом није конституисан до краја, нису изабране делегације и да је ово први пут било да БиХ нема делегацију, него представнике народа.

- Основне одреднице у БиХ су народи и ентитети и, као што знате, све се дешава уз сагласност. Ја сам представљао Српску и ништа нисам рекао против БиХ. Тамо сам рекао све што и причам у Бањалуци. Да научимо и људе тамо да нема више дуплих стандарда - рекао је Ставандић.

Нагласио је да све што говори у Бањалуци, говори и у Сарајеву, а и у Бриселу.

- Најбоље прођу људи који су неутрални, који не учествују у сукобима, а тако најбоље прођу и државе - сматра Стевандић.

Стевандић је рекао да је Дејтонски устав БиХ легитимисао као војно неутралну земљу. На питање шта доноси неутралност, а шта НАТО, истакао је да постоје аргументи и за једно и за друго.

- Ти су аргументи везани за неку врсту перцепције која је створена. Да Бошњаци и Хрвати сматрају да је то добро за економију, Срби сматрају да није добро да имају границу на Дрини, јер је то вријеме кад су имали највеће погроме. Наравно, да између те двије ствари треба тражити неку реалност. Са друге стране, ми нисмо рекли да идемо са Русијом, да нећемо ми у НАТО интеграције, него ми ћемо у евроазијске интеграције. Нисмо ми ни то тражили. Нисмо ми направили ништа контра - навео је Стевандић, и додао, да треба да останемо војно неутрални, јер смо ми по Уставу војно неутрални, а такви најбоље и пролазе.

Истакао је да БиХ није у позицији Грузије, Украјине, или Ирске..

- Ми смо на Балкану гдје су ствари увијек, да кажем, драстичне, било сукоби било ратови. Ту најбоље пролазе неутрални. Ми Срби не желимо да радимо потезе ван оних које ради Србија. Ми на то имамо право зато што се Устав мијења, тако што се дигне рука три народа и два ентитета. Без тога се не може промијенити ни Устав. Ја сам то у Бриселу успио да објасним - рекао је Ставендић.

Истакао је да нигдје у закону не пише ако не уђемо у НАТО да кршимо закон.

- Основни мото Бакира Изетбеговића је тај, да ако ви не потпишете да нећете у НАТО - онда ми имамо право да кршимо закон и да немамо предсједавајућег Савјета министара - наводи Стевандић.

Навео је да је конституисана Парламентарна скупштина, да је било сједница, неколико колегијума.

- Ми радимо, али не довољно и не оправдавамо тако високе плате, али ми нисмо те плате изгласали, као што нисмо ни утицали на Изетбеговића да не дозволи да се предложи Зоран Тегелтија за предсједавајућег Савјета министара. Има ко је кривац и он треба да плати за то - сматра Стевандић.

Истиче да Изетбеговић неће да формира власт и крши закон зато што не може Србе натјерати да уђу у НАТО.

- По закону није да ми уђемо у НАТО. По закону се улази у интеграције сагласношћу три народа и два ентитета. У НАТО се не може ићи без договора три народа и то не може да се касније прекомбинује у изборну стратегију СДА. Они нас тјерају из БиХ. Они нас провоцирају да ми направимо неки потез да би послије били окривљени - нагласио је Стевандић гостујући у Телерингу.

Истакао је да предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику није у интересу ово стање.

- Ово није у интересу никоме. Управо је Додик са Ердоганом у Турској разговарао и он је схватио ситуацију у БиХ. Нећемо све блокирати ради Бакирове стратегије да нас уцјењује за НАТО. Не може се због тога блокирати живот у БиХ. Ми ћемо то и доказати - закључио је Стевандић. 

Емисију Телеринг можете погледати ОВДЈЕ.