latinica  ћирилица
09/05/2019 |  10:47 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Званичници Српске честитали 9. мај - Дан побједе над фашизмом

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је 9. мај - Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату посебно значајан за слободарски српски народ који је имао немјерљив допринос у антифашистичкој борби.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

- На овај дан, који је истовремено и Дан Европе, треба да се подсјетимо и на велику историјску улогу нашег народа у стварању слободне Европе - истакла је Цвијановићева у честитки коју је упутила грађанима Републике Српске поводом 9. маја.

Она је додала да је ово дан сјећања на све оне који су животе уткали у стварање бољег и толерантнијег свијета, слободне и демократске Европе, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Према њеним ријечима, Дан побједе над фашизмом један је од најзначајнијих датума у свјетској историји и дан када је поражена идеологија терора и зла која је у Другом свјетском рату била узрок страдања више од 55 милиона људи.

- Обиљежавајући Дан побједе, одајемо почаст свим жртвама антифашистичке борбе које нас подсјећају на велико зло које је задесило цијели свијет - навела је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је грађанима Републике Српске честитку поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом и Дана Европе.

- Поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, у име Владе Републике Српске и своје име, свим грађанима Републике Српске честитам овај велики празник - рекао је Вишковић.

На дан када обиљежавамо један од најважнијих датума у историји човјечанства, са поштовањем и захвалношћу сјећамо се милиона хероја антифашизма, који су дали своје животе за слободу свих нас и бољи и праведнији свијет, поручио је Вишковић.

- У борби против највећег зла у историји цивилизације огромну жртву и допринос дао је наш народ. Његова жртва трајно нас обавезује да наставимо да наше друштво изграђујемо на темељима антифашизма, као и да у том духу васпитавамо нове генерације - наводи се у честитки предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

И предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима Републике Српске 9. мај - Дан побједе над фашизмом, подсјећајући да је српски народ, већ на демонстрацијама, 27. марта 1941. године, међу првима у Европи, показао своје антифашистичко опредјељење.

Чубриловић је напоменуо да је тај пут био пут страдања, али на крају и велике побједе добра над злом.

- Наша обавеза и опредјељење је да његујемо и чувамо истинске вриједности антифашизма као слободарске идеје, али и да гајимо културу сјећања на страдање српског народа који је у тој борби дао много више него било који народ на Балкану - навео је Чубриловић у честитки.

Он је подсјетио да је српски народ у име борбе против фашизма дао велику жртву и истакао да је уг према прецима и сународницима жива успомена на њихово страдање, али и обавеза да се стално подсјећа и његује традиција антифашизма.

- Поносни смо на херојско учешће у антифашистичкој борби српског народа и, истовремено, изражавамо тугу и пијетет према свим убијеним и у јаме баченим нашим сународницима, а посебну пошту одајемо онима који су животе мученички окончали у фашистичким логорима смрти Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно, Паг и у другим мучилиштима на подручју Независне Државе Хрватске и то само зато што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти - навео је Чубриловић.

Он је додао да је обавеза и дуг свих да наредним генерацијама пренесу истину о херојском страдању српског народа у борби против фашизма и нацизма као највећих пошасти човјечанства у 20. вијеку.

- На тај начин, као и сталним присјећањем на све жртве фашизма, ми ћемо се супротставити израженим тенденцијама за ревизијом историјских чињеница - сматра Чубриловић.

Он је изразио понос што ће, коначно, заједничким снагама Републике Српске и Србије бити реализован пројекат изградање спомен-комплекса у Доњој Градини.

- Тај комплекс биће мјесто нашег окупљања и одавања поште страдалима, мјесто вјечне опомене и туге, али и мјесто поноса и неизмјерне захвалности свима онима који су у име наше слободе и слободе човјечанства дали своје животе - закључио је Чубриловић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим грађанима БиХ 9. мај - Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дан Европе.

Додик је нагласио да је Дан побједе над фашизмом један од најзначајнијих и најсвјетлијих датума у историји човјечанства, када је сломљена кичма фашизму и нацизму, највећим идеолошким пријетњама које су се појавиле у новијој историји.

- Други свјетски рат је најмрачнији период у историји човјечанства, у којем је животе изгубило више од 50 милиона људи. Обиљежавајући Дан побједе одајемо почаст свим жртвама антифашистичке борбе који су своје животе уткали у стварање бољег, праведнијег и толерантнијег човјечанства и подсјећају нас на велико зло које је задесило цијели свијет - истиче се честитки.

Додик је поручио да је 9. мај један од најзначајнијих празника који се обиљежава у свим земљама Европе када се прославља антифашизам - хуманистичка идеја за мир, слободу и уважавање, а против зла, неправде и мржње, саопштено је из кабинета предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ.

Дан побједе над фашизмом - 9. мај је дан када је нацистичка Њемачка капитулирала у Другом свјетском рату.