latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:59 ⇒ 19:14 | Аутор: Б92

Трајект са 342 особе "заробљен" на мору код Корната, почело спасавање (ФОТО)

Трајект Аурелија кипарске бродске компаније, са 250 путника и 92 члана посаде, доживио је рано јутрос праву незгоду - десет миља од Корната у хрватским водама. У помоћ је стигао тегљач "Полукс" који ће покварен брод одвући до Сплита.

Трајекту је отказао један од мотора и од тада сатима плута.

Рано јутрос трајект, који плови на редовној линији Анкона - Сплит, доживео је ноћну мору сваког капетана и путника, пишу хрватски медији.

Трајект са 342 особе "заробљен" на мору код Корната (ФОТО: 24.sata.hr)

Ријеч је о моторном путничком броду који превози 250 путника и још 92 члана посаде. Тај модел брода има два погонска строја, један је сада отказао, а с другим се брод одржава на површини и плута.

Према трајекту су одмах упућена два реморкера.

Акцију спасавања трајекта Аурелија преузео је Центар за трагање и спасавање на мору у Ријеци.

Ситуација, међутим, није тако лако рјешива - због лошег времена, односно јаког југа, два тегљача који су се јутрос упутили према трајекту морали су бити враћени у шибенску луку.

Трајект и даље плута на локацији 10 миља југозападно од Корната.

Према посљедњим информацијама, повријеђених нема, осим да се једна путница онесвијестила.

Код трајекта је стигао брод вучне службе "Полукс" који ће одвући Аурелију до Сплита, а цијела акција спасавања, предвиђа се, трајаће око 12 часова.

Реморкер тегли брод према Сплиту (фото: Ante Soža)

А, путници док чекају евакуацију и долазак у Сплит, добро се забављају, па је плесни подиј на "Аурелији" препун, а предњаче италијански путници који одржавају добро расположење.

Италијански путници на плесном подију

Иначе, трајект је дуг 150 метара.