latinica  ћирилица
09/05/2019 |  16:01 | Аутор: СРНА

Линта: Срамна и скандалозна пресуда против Мандића и Кнежевића

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио да је да је данашња антисрпска пресуда Вишег суда у Подгорици против српских лидера у Црној Гори донесена с циљем да "режим Мила Ђукановића сломи кичму српском народу у Црној Гори".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је најоштрије осудио срамну и скандалозну судску одлуку против лидера српског народа у Црној Гори и опозиционог Демократског фронта Андрије Мандића и Милана Кнежевића и осталих оптужених у монтираном политичком процесу познатом као "државни удар".

Он истиче да је ова пресуда један у низу доказа да су црногорско правосуђе и остале институције у Црној Гори обични пиони у рукама Ђукановића и њему оданих људи.

- Свима је јасно да Виши суд у Подгорици није обезбиједио материјалне доказе и чињенице да је тобоже постајала криминална организација и да је циљ био насилна смјена власти 2016. године - навео је Линта у саопштењу.

Он се осврнуо и на чињеницу да оптужницом за такозвани "државни удар" није био обухваћен још један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић, оцијенивши да је то само зато "што се национално изјашњава као Црногорац".

Линта је рекао да је трагична чињеница да су у монтираном процесу затворским казнама кажњени Мандић и Кнежевић само зато што се политичким средствима досљедно боре да се у Црној Гори поштују национална права српског народа, да Црна Гора поштује европске вриједности и да се крупне политичке одлуке доносе референдумом.

Подгорички Виши суд прогласио је кривим Андрију Мандића и Милана Кнежевића у случају познатом као "Државни удар" и осудио их на по пет година затвора.

Немања Ристић осуђен је на јединствену казну затвора од седам година за тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет мјесеци, а Кристина Христић на условну казну затвора.

Оптужени Братислав Дикић осуђен је на јединствену казну од осам година тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, а Предраг Богићевић за иста кривична дјела осуђен је на седам година.

Едуар Шишмаков осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година за стварање криминалне организације и тероризам у покушају, а Владимир Попов на јединствену казну затвора од 12 година за иста кривична дјела.