latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:33 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Ђокић: Његовање антифашизма за бољи свијет

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је на обиљежавању Дан побједе над фашизмом у Доњој Трнови да је антифашизам једна од највреднијих тековина која свијет чини напреднијим и бољим.
Петар Ђокић на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Доњој Трнови - Фото: СРНА
Петар Ђокић на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Доњој ТрновиФото: СРНА

- Свијет је поднио огромну жртву. На територији бивше Југославије пало је 1,7 милиона живота, а највеће жртве претприо је српски народ који је био и покретач борбе против фашизма и који је, заједно са Црвеном армијом, учествовао у побједи над фашизмом која је донијела вишедеценијски мир и просперитет - рекао је Ђокић.

Он је навео да се Дан побједе над фашизмом свечано обиљежава у Републици Српској и изразио задовољство што се на тим скуповима сваке године окупља све више грађана, посебно младих људи.

- То показује да је антифашизам посебна вриједност коју грађани Српске препознају и исказују поштовање према тој тековини - оцијенио је Ђокић.

Он је додао да Република Српска, заједно са 64 државе, на званичан начин обиљежава Дан побједе над фашизмом.

- Антифашизам је једна од највреднијих тековина која је везана за српски народ и за остале народе са простора бивше Југославије који су се прикључили антифашистичкој борби и стали на страну оних који су побиједили фашизам и његов најстрашнији појавни облик - нацизам - каже Ђокић.

Окупљање у меморијалном комплексту у Доњој Трнови традиционално организује угљевички Савез удружења бораца Народносолободилачког рата, а предсједник овог удружења Ратко Ђурковић рекао је на скупу да је Трнова својевремено носила назив мала Москва.

У антифашистичкој борби ово угљевичко насеље имало је 220 жртава, од чега 105 бораца.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је Доња Трнова позната као слободарско мјесто.

- Овдје вриједи говорити о слободи. Трнова је на мапи свијета уцртана као мјесто које је познато по борби за слободу против нејвећег зла човјечанства - фашизма - рекао је Перић.

Он је навео и да је на овим просторима рођен Филип Вишњић који је опјевао борбу за слободу српског народа против турске царевине, као и легендарни пуковник Милан Јовић који је дао немјерљив допринос одбрани овог простора и стварању Републике Српске.

У меморијалном комплексу у Доњој Трнови, гдје су уписана имена 3.278 жртава фашистичог терора и сахрањене кости 527 бораца за слом фашизма, вијенце су положили представник Амбасаде Руске Федерације у БиХ пуковник Василиј Бочарников, делегације Владе Републике Српске, општине Угљевик, удружења СУБНОР-а из Угљевика и Бијељине, Борачке организације Угљевика, Мјесне заједнице Доња Трнова и представници политичких странака.