latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:55 ⇒ 19:46 | Аутор: sputniknews.com

Путин: "Бесмртни пук" одржавамо у част побједника, а не да бисмо плашили друге

Манифестације као што је марш "Бесмртног пука" организујемо да бисмо одали почаст побједницима, а не да бисмо било кога уплашили, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото:Sputnik / Алексей Никольский) -
Владимир Путин (Фото:Sputnik / Алексей Никольский)

- Овакве поворке и маршеви се не одржавају да би се звецкало сабљама и да бисмо плашили друге. То радимо у част побједника. Преносимо им ове знаке љубави да се ништа слично не би поновило ни у нашој историји, нити у историји човјечанства - рекао је руски предсједник и додао да је "Бесмртни пук" добра традиција која показује природу Руса, као и свих других етничких група које живе у Русији.

Према његовим ријечима, сјећање на Велики отаџбински рат и подвиг народа немогуће је уништити, чак и ако постоји жеља за тим, рекао је Путин.

- Практично сваку породицу у нашој земљи дотакла је трагедија рата, у свакој породици то постоји и ми ћемо то памтити увијек - рекао је Путин у изјави за телевизијски канал "Русија 24".

Он је нагласио да је побједа у Другом свјетском рату огроман тријумф народа.

- Сјећање на тај тријумф, осјећај нераскидиве везе с онима који су побиједили, то скупо кошта. То је оно што ми из себе, чак и да пожелимо, никада нећемо моћи да уништимо. Чак и у оним земљама у којима покушавају то да учине, увјерен сам да то никада неће успјети. То је душа народа, она ће увијек бити с нама - рекао је Путин.

Предсједник Русије је истакао да га не чуди то што многе земље подржавају акцију "Бесмртни пук".

- Погледајте, без обзира на сложене међудржавне односе данас, рецимо с Великом Британијом, ветерани Другог свјетског рата увијек остају у контакту једни с другима. Они разумију шта је то заједничка побједа над заједничком пријетњом - фашизмом, нацизмом. Они разумију цијену пријатељства и сарадње. То је за нас добар примјер - рекао је Путин.

Предсједник Русије је учествовао у маршу "Бесмртног пука" у Москви, у спомен на борце који су дали живот у Великом отаџбинском рату. Путин је у поворци на Црвеном тргу носио портрет свога оца.

Владимир Спиридонович Путин је одмах по избијању рата отишао на фронт, гдје је био тешко рањен у близини опкољеног Лењинграда. Владимир Владимирович Путин је рођен седам година након побједе над нацистима у Другом свјетском рату.

Марш "Бесмртног пука" је први пут одржан у сибирском Тјумену 2007. године, а манифестација се првобитно звала "Парада побједника". Ове године у манифестацији је учествовало више од 500 градова у више од стотину земаља. И Москви се у овогодишњем маршу окупило више од пола милиона људи.