latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:22 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

"Бесмртни пук" на улицама Источног Сарајева

Први пут ове године у Источном Сарајеву марширао је "Бесмртни пук". У строју је био и замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц који је истакао значај одржавања оваквих манифестација због сталних покушаја ревизије историје и изједначавања жртве и џелата.

Девети мај - Дан побједе над фашизмом одавањем поште страдалима у Другом свјетском рату обиљежен је широм Српске, уз поруку да је српски народ дао велики допринос у сламању највећег зла у 20. вијеку - нацизма и фашизма.

"Бесмртни пук" продефиловао је улицама Источног Сарајева. Ступали су заједно млади и стари, ветерани Одбрамбено-отаџбинског рата, рођаци и потомци антифашистичких бораца из Другог свјетског рата.
 
- Ово је слика мог дједа, припадника Романијске ударне бригаде. Рањен је 1945. године и одликован. Одајем му почаст, као и свим антифашистима и народима који су се борили и боре против фашизма - истакао је Драган Обрадовић.

- Ово је слика мог стрица по којем сам добио име. Страдао је 1942. године у бици против усташа у долини Неретве. С поносом носим ову слику, с поносом ступам у "Бесмртном пуку" - каже Љубо Грковић.

Град Источно Сарајево уписао се у ред европских и свјетских метропола који маршом "Бесмртног пука" одају почаст непребројаним жртвама српског, руског и других народа у Другог свјетском рату.

- Главни циљ је да се подсјетимо и не заборавимо ове хероје који су дали своје животе. Како се у Русији каже: Они су умирали на ногама, да ми не би стајали на кољенима - рекао је Алексеј Керестеџијанац, замјеник руског амбасадора у БиХ.

- Мислим да смо дужни, првенствено због млађих нараштаја, да преносимо истину о Другом свјетском рату и страдању Срба, Руса, Јевреја и других народа, али и због страдања Срба током цијелог 20. вијека - каже Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева. 

У Мркоњић Граду, Сокоцу, Зворнику, Приједору, Требињу, Српцу и другим општина Српске, положени су вијенци на спомен обиљежја страдалима у Другом свјетском рату, како борцима ,тако и цивилима умореним у злогласном Јасеновцу и другим стратиштима.

- Данас смо дошли овдје да обиљежимо 9. мај, побједу над фашизмом, да се не заборави. Да ове тековине остану у сјећању - поручио је Радомир Остојић, предсједник СУБНОР-а Зворник.

Козара и Поткозарје синоними су за страдање од усташке руке, док 21.000 бораца тог краја, распоређених у пет бригада НОБ-а, свједочи о великој борби против фашизма.

- Слободу нису дочекала 9.932 партизана који су погинули и чија су имена уписана на меморијалном зиду на Козари  - каже Вељко Родић, предсједник СУБНОР-а Приједор.

Први пут у Билећи, на Дан побједе положено је цвијеће и одата почаст страдалим припадницима Равногорског и Народноослободилачког покрета. Било да су у партизанима или четницима, Срби тог краја дали су допринос у борби против фашизма.