latinica  ћирилица
09/05/2019 |  21:48 ⇒ 22:13 | Аутор: СРНА

Подршка свим институцијама које раде на ЕУ интеграцијама

Шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је вечерас у Сарајеву на пријему, поводом 9. маја - Дана Европе, да су ЕУ и њене чланице спремне да подрже све институције БиХ које раде на европским интеграцијама.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

- У ту сврху удвостручићемо нашу финансијску помоћ у оквиру ИПА средстава на износ од 80 милиона евра годишње у наредном периоду. Осим тога, ЕБРД и друге институције ЕУ настављају обезбјеђивати стотине милиона евра кредита уз најниже камате за различите сврхе од нових болница, пречишћавања отпадних вода до еколошки прихватљиве енергетске инфраструктуре - рекао је Вигемарк.

Обраћајући се бројним званицама из политичког, вјерског и културног живота, те представницима дипломатског кора, шеф Делегације ЕУ у БиХ истакао је да сада када постоје стратегије БиХ у областима као што су рурални развој, екологија, енергија и транспорт ЕУ интензивира подршку и у тим сферама.

- Да би подршка била ефикасна мора постојати разумијевање самих потреба. У протеклих 12 мјесеци било је успона и падова на европском путу БиХ. Не морам наглашавати да је дошло до успоравања прије и након општих избора у октобру и да јошк нису формиране неке од кључних струкура власти - рекао је Вигемарк.

Он је указао да је миграциона криза представљала изазов за власти на свим нивоима током протекле године, наглашавајући да ће ЕУ и даље подржавати БиХ у јачању управљања границама и миграцијским политикама.

- У предстојећим мјесецима, осим готово 10 милиона евра издвојених у 2018. години, планирано је и додатних 13 милиона евра. Упркос изазовима, постоји политички замах за процес европских интеграција, а сви политички актери придруживање ЕУ сматрају заједничким циљем - рекао је Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ истакао је да је нова Влада Републике Српске већ предузела кораке како би оснажила капацитете за рјешавање питања интеграција, те да би исто требало да учини и ФБиХ.

Он је подсјетио да је, према посљедњим истраживањима јавног мњења, 70 одсто грађана у БиХ жели да се земља прикључи ЕУ.

Вигемарк је истакао да стога није случајност да је новоизабрано Предсједништво БиХ на првој сједници у децембру 2018. године препознало значај европских интеграција као главни стратешки циљ земље, те нагласило своје опредјељење за економске и социјалне реформе, јачање владавине права и подршку реформи јавне управе.

- Сасвим је било природно да прва посјета Предсједништва БиХ буде управо сједиште ЕУ у Бриселу. Консензус о путу ка ЕУ треба да буде стуб за власти на свим нивоима. Партије изабране у парламенте на свим нивоима сагласне су око једне ствари - потребе да се настави пут ка ЕУ - рекао је Вигемарк.

Он је поручио да трансформација која је потребна да би БиХ ушла у ЕУ није нешто што ће бити аутоматизам, него ствар избора која захтијева бројне кораке и одлуке.

-Брзина присупања ЕУ одређена је брзином којом се БиХ може прилагођавати и спроводити правила стандарне и прописе ЕУ. Нема чаробног штапића који може замијенити посао политичких лидера и државних службеника за промјену услова који нису у складу са стандардима ЕУ - рекао је Вигемарк.