latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:05 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Водитељи БХТ-а отпуштени и деградирани зато што су Срби?

Руководство БХРТ-а недавно је, без икаквог образложења, отпустило једног водитеља српске националности, док је други деградиран слањем "на обуку" коју је одавно прошао, рекли су Срни извори из БХРТ-а.
Зграда РТВ Федерације БиХ и БХРТВ - Фото: РТРС
Зграда РТВ Федерације БиХ и БХРТВФото: РТРС

Према њиховим тврдњама, "чистка" двојице водитеља и њихова људска и професионална деградација изведена је због тога што су Срби.

Двојица водитеља српске националности, чија су имена позната Срни, у БХРТ-у су недавно запослени. Ријеч је о водитељима који су већ радили у медијским кућама у Бањалуци, а у Сарајево су дошли као већ изграђени презентери са вишегодишњим искуством, због чега су од стручног тима БХРТ-а приликом запошљавања добили највише оцјене.

- Један од них је добио отказ у току Дневника, којег је водио и нису му дозволили ни да заврши емисију. Осим тога, отказ је добио у седмици у којој је требало да почне да ради централни Дневник БХРТ-а. Други је деградиран тако што су га послали на обуку, што је смијешан изговор за уклањање из програма и то из више разлога. Један разлог је то што је већ у старту прошао ту обуку и већ је неколико седмица водио Дневник на БХРТ-у. На такве врсте обука шаљу се само студенти или новинари који су тек завршили факултет - испричао је извор Срне, иначе дугогодишњи радник БХРТ-а.

Према том извору, ријеч је о скандалозном поступку руководства БХРТ-а, који нема никакве везе ни са професијом, ни са логиком.

- Овдје радим дуго и никад до сада није се десило да неко буде отпуштен у току радног дана. На БХРТ-у је много нелогичности и свако мало долази до већих или мањих скандала, али откако постоји јавни сервис отпуштања и деградирања на овакав начин није било - рекао је извор Срне.

Он је додао да су шефови покушали да понуде неко образложење, које је, како каже, неразумно.

"Дошло је неко образложење које интерно кружи међу новинарима и уредницима, али све ово личи на чисту дискриминацију по националној основи", каже извор Срне.

Он тврди да су "у одстрел двојице српских водитеља активно укључени и Дејана Радовановић Шаренац и Љубомир Зубер, српски кадар у Управном одбору БХРТ-а".

Њима је, каже извор Срне, засметало то што је главни и одговорни уредник Информативног програма БХТ-а Марко Радоја довео водитеље који нису чланови СДС-а.

- Они су склоњени зато што су Срби, а кадар СДС-а их је додатно казнио јер нису чланови те партије. Трагикомично - тврди извор Срне из БХРТ-а.

Двојица отпуштених водитеља нису жељела да коментаришу одлуке руководства БХРТ-а.

Медијске нападе у јануару ове године доживјела је и уредник БХРТ-а Свјетлана Топалић, која је путем друштвених мрежа честитала Дан Републике Српске.

Прошле године у овој медијској кући избио је скандал и због недефинисаних одлука уредништва о томе како ће се водитељи понашати приликом извјештавања о комеморацији у Сребреници.