latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:14 ⇒ 09:23 | Аутор: РТРС

Радић: Извјештај Швајцарског експерта смјерница за рјешење проблема

Директорка Радничког универзитета у Бањалуци, Босиљка Радић, доставила је надлежним министарствима, пословној заједници, представницима синдиката, привредној комори, активу основних и средњих школа те осталим релевантним субјектима извјештај Филипа Ребера, швајцарског експерта за дуално образовање, који садржи неопходне кораке, односно смјернице које би требало да успоставе успјешан модел образовног система у Републици Српској.
Босиљка Радић - Фото: РТРС
Босиљка РадићФото: РТРС

- Швајцарска је међу водећим земљама када говоримо о образовању. Швајцарска је земља која савјетује Сједињене Америчке Државе по питању школства. Србија је по узору и уз помоћ Швајцарке владе кренула у реформу образовања још 2016. године. Извјештај који је написао господин Ребер је и више него користан документ који би увелико могао да помогне носиоцима реформе образовања у Републици Српској - истакла је Босиљка Радић, директорка Радничког универзитета у Бањалуци.

Швајцарски експерт, Филип Ребер, боравио је крајем прошле године у Бањалуци када је обавио разговоре са свим релевантним субјектима на основу чега је саставио извјештај са кључним смјерницама које би кроз пројекат дуалног образовања требало да донесу рјешење проблема недостатка квалификоване радне снаге у Републици Српској. Пројекат би се проводио као практично образовање у фабрикама и едукација људи који ће обучавати будуће квалификоване раднике тзв. тренинг тренера.

Дуго очекивани извјештај, први пут је презентован на тематској конференцији "Пилот пројекат дуалног образовања" који је недавно одржана у Банском двору у организацији Радничког универзитета и уз подршку Града Бањалуке.

Рад Швајцарског експерта, обезбједјен је из донације Владе Швајцарске уз посредство привредника Едина Дацића.