latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:16 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Ким наредио пуну борбену готовост војске

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је да војска ступи у пуну борбену готовост, јавили су данас локални медији.

- Лидер Ким је нагласио потребу да се додатно појачају способности одбрамбених јединица у истуреним дијеловима и на западу државе ради спровођења борбених задатака и одржања пуне борбене готовости због одговора на сваку ситуацију - јавила је сјевернокорејска агенција КЦНА.

Према наводима агенције, Ким је истакао да су "мир и безбједност државе једино гарантовани снажном физичком снагом којом се може бранити суверенитет".

Сјеверна Кореја је јуче испалила два пројектила кратког домета и током викенда је испалила низ ракета. То су прва слична дејства од новембра 2017. године, када је Пјонгјанг испалио интерконтиненталну балистичку ракету.

Јужна Кореја сматра да се ради о очигледном протесту Пјонгјанга због неуспјелог самита америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна у Вијетнаму у фебруару.

Аналитичари истичу да ракетне пробе указују на то да је Сјеверна Кореја озбиљна у намјери да под борбену готовост стави велики број пројектила.

Америчке снаге су потом извршиле пробно испаљивање интерконтиненталне балистичке ракете изнад Пацифика и још једне са подморнице код обале Флориде.

Вашингтон је саопштио да заплијењен један сјевернокорејски теретни брод јер је умијешан у илегални транспорт угља. Амерички званичници су истакли да пљенидба није повезана са ракетним пробама Сјеверне Кореје.