latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:36 | Аутор: СРНА

Грађани нису оптимисти по питању рјешавања косовског проблема

Грађани Србије нису оптимисти када је ријеч о рјешењу косовског проблема, не очекују да предсједник Србије Александар Вучић потпише признање самопроглашеног Косова, а већина сматра да тај проблем неће бити ријешен ускоро, резултати су анкете коју је агенција за испитивање јавног мњења "Фактор плус" урадила у сарадњи са београдским дневником "Блиц".
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

"Блиц" пише да је на питање да ли ће предсједник Србије или предсједник Владе потписати независност Косова и Метохије чак 78 одсто испитаних одговорило негативно, 15 одсто мисли да хоће, а седам одсто нема став.

На питање шта је најбоље рјешење са становишта Србије и њених грађана за проблем Косова и Метохије, 50 одсто испитаника одговорило је "замрзнути конфликт", 32 одсто мисли да је то споразум о разграничењу двије стране, а осам одсто признање самопроглашеног Косова.

Грађани нису показали оптимизам када је ријеч о питању у ком временском року очекују рјешење, па тако скоро половина анкетираних /47 одсто/ сматра да косовски чвор неће бити ријешен у наредних пет до 10 година, 22 одсто очекује да буде ријешен у наредних годину или двије, а 14 одсто до краја ове године.

Рјешење косовског питања, уколико га подрже велике силе - Русија, САД, ЕУ и Кина, подржало би 46 одсто анкетираних, али само ако Косово и Метохија остане у саставу Србије.

Уколико би ове велике силе биле гаранти споразума, такво рјешење подржало би 40 одсто грађана.

"Блиц" напомиње да је истраживање рађено прије него што је предсједник Србије Александар Вучић недавно изјавио да неће потписати независност.

Лист преноси и изјаву Владимира Пејића из агенције "Фактор плус" да се у посљедње вријеме много говорило на ту тему и да грађани не само да нису за то, већ не вјерују да ће до признања независности доћи.