latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:50 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Шта је други човјек ЦИА-е тражио у Сарајеву?

У којој су вези посјета замјеника директора ЦИА Сарајеву и враћање у геополитичку игру шефа Маоче и Дубнице, озлоглашеног вође селефија у БиХ, пише експерт за тероризам Џевад Галијашевић за српски лист Печат.
Џевад Галијашевић - Фото: Screenshot/YouTube
Џевад ГалијашевићФото: Screenshot/YouTube

Посјета замјеника директора америчке Централне информативне агенције Вона Бишопа Сарајеву носи вишак информација. Није био то тек протоколарни сусрет са директором ОБА (Обавјештајно-безбједносне агенције) Османом Мехмедагићем и руководиоцима "осталих" полицијских агенција. Бишоп је дошао да би донио препоруку о амнестији, или можда неком уручио катил ферман? Ни у једном ни у другом случају не би био усамљен међу руководиоцима ЦИА, бар када је о БиХ ријеч.

ПРОПУСНИЦА ЗА РАТИШТЕ Сарајево су и раније посјећивали високи функционери ЦИА. Посљедњи пут то је било 2016. када је овај град походио Џон Бренан, у то вријеме директор ЦИА. Његовом доласку у Сарајево претходило је писмо, упућено годину дана раније, предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу. Писмо је било прави "катил ферман за Алмира Џуву", тадашњег директора Обавјештајно-безбједносне агенције.

Службеним али нимало пријатним тоном Бренан је похвалио сарадњу са Џувом, вјероватно мислећи на заједничке обавјештајне операције у којима је ОБА врбовала и мобилисала, а ЦИА, током 2012. и 2013. године, "безбједно" и прецизно, упутила више од 300 заведених, асоцијалних, сиромашних Бошњака у џихад, на крваво ратиште Сирије.

Да убијају или да буду убијени у џихаду, који је у име свих себи лојалних муслимана објавила Америка.
Главни обавјештајац Сједињених Америчких Држава отворено је истакао да ЦИА очекује да буде консултована о избору новог руководства ОБА, а резултат исказане жеље било је именовање Мехмедагић Османа Осмице на чело Обавјештајно-безбједносне агенције.

Бренан ће Осмицу службено посјетити тачно годину дана касније, а циљеви и разлози посјете постали су јасни тек наредне године, када је борба против тероризма постала забрањена дјелатност, све гурнуто под тепих а многи злочинци, терористи и џихадисти, повезани са Босном и Херцеговином, обрисани са листа и потјерница Уједињених нација и Интерпола.

Једино исправно тумачење посете Бишопа, актуелног замјеника директора ЦИА, јесте оно у контексту даље злоупотребе безбједносних агенција у циљу прикривања терористичке пријетње. Тај правац размишљања води равно до Нусрета Имамовића, шефа Маоче и Дубнице, најважнијег вехабије Босне и Херцеговине и једног од најопаснијих терориста данашњице. Ако је вјеровати Савјету безбједности УН.

СПАСАВАЊЕ ВОЈНИКА НУСРЕТА На најновијој консолидованој листи санкција Савјета безбједности од 28. 4. 2019. Имамовић се налази на 84. страни. Пише да је вјероватно рођен или 26. сеп. 1971. или 26. сеп. 1977. у селу Миљановци, општина Калесија. Посједује два пасоша БиХ, готово идентичних серијских бројева: пасош бр. 349054 и пасош бр. 3490054.
Његова адреса је у Сирији. Од априла 2015. лидер је и командант у формацијама Нусра фронта у зони Идлиба. Савјет безбједности УН упутио је Интерполу обавијест о Имамовићу, али су Интерпол БиХ и ОБА расписали плаву, а не црвену потјерницу, и то без било какве фотографије (https://www.interpol.int/en/notice/search/un/5930702).
У међувремену је Интерпол ту страницу са безначајном плавом потјерницом за Имамовићем уклонио и није јој могуће приступити. У току је акција класичног чишћења и уклањања трагова, на исти начин на који су уклоњене и обрисане све информације о дјеловању и ратовању у БиХ око сто терориста, припадника одреда Ел Муџахид и официра Ал Каиде који су учествовали у ратним злочинима у БиХ, али и у многим терористичким акцијама у свијету. У посљедње три године са потјерница и листи санкција уклоњене су и десетине лажних хуманитарних организација. Да ли долазак Бишопа може значити осигуравање услова за безбједан повратак Нусрета Имамовића у земљу, БиХ?

- Он сарађује са нашом службом, преко Американаца - рекао ми је један утицајни Бошњак, безбједњак.
У ствари, права истина је сљедећа: Нусрет Имамовић је сарадник и власништво Американаца, а ОБА га подржава као обични контраобавјештајни сервис у прљавом послу индоктринације и мобилизације младих Бошњака у ратове.
Имамовић је рођен 26. септембра 1971. године у мјесту Липовица (а не Миљановци) код Калесије.

У Сарајеву је завршио Гази Хусрев-бегову медресу а током рата био припадник одреда Ел Муџахид. Након рата отишао је у Уједињене Арапске Емирате, гдје наводно дипломира на Факултету за шеријатско право. Потом се враћа у БиХ. Живио је неко вријеме у Завидовићима, да би се 2006. преселио у Горњу Маочу. Наредне године након сумњиве смрти шејха Јусуфа Барчића, Имамовић га наслијеђује и постаје вођа селефија у БиХ. Уз америчку подршку једнако као и подршку тадашњег тузланског муфтије а данашњег реисул-улеме Хусејна еф. Кавазовића, Маоча постаје вехабијско упориште. Он контролише радикални, исламски веб-портал: www.putvjernika.com
У писму које настаје у Сирији 2015. јасно износи своје опредељeње за Ал Kаиду и Еимана Завахирија а против ИСИЛ-а и Ебу Бекр eл Багдадија (http://putvjernika.com/?s=FITNA+U+SIRIJI). И у другим чланцима које објављује овај портал јасно се дефинише исламистичка структура која припада Ал Kаиди.

ПОЖЕЉНО ИСКУСТВО ВЕХАБИЈЕ Горња Маоча долази у фокус јавности 1. 2. 2010, када је у полицијској акцији "Свјетлост" извршен претрес кућа познатих селефија. Портпарол тужилаштва БиХ Борис Грубешић је тада изјавио за медије да је реч о највећој полицијској операцији у БиХ од завршетка рата и да у акцији учествује 600 полицијских службеника. Рекао је и да је у акцији заплијењена већа количина ватреног и хладног оружја, ЦД-и, компјутери и документација која ће се користити као доказни материјал, те да су ухапшени: 39-годишњи Нусрет Имамовић, 34-годишњи Елдин Имамовић, 25-годишњи Џемал Казаферовић и још четири мушкарца.

- Постоји основ сумње да су именована лица од 2002. до 2010, дјеловањем у оквиру тзв. вехабијске заједнице формиране на подручју Горње Маоче, у општини Сребреник, организовала злочиначку организацију чији је циљ био да употребом или пријетњом употребе физичке силе покушају промијенити уставни поредак БиХ или да свргну њене највише институције, те да на исти начин покушају отцијепити дио територије БиХ - пише у саопштењу ФМУП-а.

То је било све: оптужнице никада нису подигнуте, суђења није било, само изузетна промоција новог лидера Маоче и његових сарадника. Ко да посумња у њих послије тога!

Након покретања таласа поражених војника Исламске државе према БиХ, а који на Западу лажно називају мигрантима, јасно је да се припрема дестабилизација Балкана. За тако нешто пожељно је искуство и углед џихадисте, борца из Сирије, вехабије из Маоче. Нусрет Имамовић зато се мора вратити у БиХ а с њим и више стотина његових и америчких џихадиста – лојалних бораца. Тешко вријеме чека Босну и Херцеговину…

Извор: Печат