latinica  ћирилица
10/05/2019 |  10:23 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Војни спектакл у Нишу; Вучић: Ви сте понос Србије (ФОТО/ВИДЕО)

У Нишу је поводом Дана побједе над фашизмом одржана војно-полицијска парада на којој је учествовало 4.000 припадника система одбране Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је данас на импресиван начин обиљежен Дан побједе над фашизмом - 9. мај.

- Још једном смо показали како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и никоме неће дозволити да њена слобода буде угрожена. Ви сте понос Србије и ваш рад, труд, марљивост, опремљеност и обученост оцењујем са врло добро - истакао је Вучић.

Војна парада у Нишу (Фото: РТРС)

Учесници параде одговорили су узвиком: "Служимо Србији!".

На паради је учествовало више од 4.000 војника и полицајаца, а представљена је техника и наоружање Војске Србије.

Уз учешће око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова у Нишу грађани су могли да виде и борбена возила пешадије, тенкове, борбена возила "Хамер", артиљеријске системе "Огањ", борбена возила "Лазар", артиљеријска оруђа "Нора", ПВО системе, оклопна возила жандармерије, полицијска возила и савремено наоружање и опрему по пројектима "1.500" и "1.500 плус"...Грађани су иматли прилику да виде руски тенк Т-72 и два руска хеликоптера Ми-35 који су стигли у Србију. 

На паради је премијерно приказан руски тенк Т-72.

Пажњу публике привукли су хеликоптери Војске Србије Ми-8, Ми-17, и "газела".

Војна парада у Нишу (Фото: Спутњик)

На дефилу припадника ваздухопловства најприје су пролетјели хеликоптери међу којима су биле летјелице Ми-35 из састава ваздухопловних снага Руске федерације.

Војска Србије (Фото: Спутњик)

Паради су присуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Војна парада у Нишу (Фото: РТРС)

Парада у Нишу (Фото: РТРС)

Паради су присуствовали и представници Русије, изасланик одбране пуковник Андреј Собакин и командант западног војног округа генерал Александар Журављов.

Представници Русије на паради у Нишу

Вучић се прије војно-полицијске параде састао са представницима војске, полиције и министрима.

Војна парада у Нишу (Фото: Спутњик)

Безбједносна ситуација у земљи је изузетно сложена, али ће се Србија понашати веома одговорно, озбиљно, чувати мир и стабилност, нагласио је Вучић.