latinica  ћирилица
10/05/2019 |  11:38 ⇒ 12/05/2019 | 20:59 | Аутор: СРНА

Радојичић: Посебне мјере приправности због најављених падавина

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је град већ два дана у приправности поводом најављених падавина, те да је за данас предвиђена сједница Штаба за цивилну заштиту.
Игор Радојичић (Фото: Новости/Д. Поздеровић) -
Игор Радојичић (Фото: Новости/Д. Поздеровић)

- Ушли смо у поступање по правилима и процедурама, по упутству за случај припреме или превенције елементарних непогода у случају поплава - рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци

Он је навео да је од недјеље, 12. маја, Хидрометеоролошкои завод најавио значајније падавине и додао да је у овом моменту врло тешко извршити тачну процјену колики је то обим падавина.

Радојичић је рекао да су градске службе, сходно упозорењима Републичког хидрометеоролошког завода и Републичке управе Цивилне заштите, у фази превентивних предузимања мјера, те позвао грађане да наредних дана прате упозорења.

Он је додао да се грађанима препоручује да превентиве ради, поготово тамо гдје је ријеч о индивидуалним и помоћним стамбеним објектима, око кућа и дворишта, изврше чишћење канала и пропуста гдје се обично оборинске воде сакупљају. 

- Онима који имају септичке јаме препоручује се превентивно чишћење како их подземне воде не би допуниле и прелиле - рекао је Радојичић.

Све то, каже он, спада у сет превентивних мјера који грађани треба да предузиму и истакао да ће данас градске службе додатно обићи терен.

Према његовим ријечима, у Бањалуци се у протекле двије године механизацијом радило превентивно крчење канала и пропуста када је ријеч о бујичним водотоцима.

Он је навео да град има константну комуникацију са Хидроелектраном "Бочац", те да Бањалука има изграђену мапу ризика. 

- У протекле двије године урађен је мастер план и идентификоване су ризичне тачке и подручја, то су околина водотока ријеке Врбања, околина водотока ријеке Врбас, притоке, бујични потоци тамо гдје су падине - навео је Радојичић.

Он је истакао да се традиционално у оваквим ситуацијама, ако су велике падавине, појаве и клизишта, нагласивши да је додатни проблем што је земљиште већ засићено, јер су падавине биле и протеклих дана, тако да сваке нове обилније падавине могу изазвати додатне потешкоће.