latinica  ћирилица
10/05/2019 |  12:39 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Упутство грађанима за поступање у случају поплава

Цивилна заштита града Бањалука издала је упутство како би грађани требало да се понашају у случају поплава с обзиром на најављене обилне количине падавина прогнозиране за период од 12. до 15. маја.
Младен Ћућун - Фото: СРНА
Младен ЋућунФото: СРНА

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун рекао је да су све надлежне градске службе у стању појачане приправности послије упозорења Републичког хидроеметеоролошког завода, али и да грађани морају знати шта им је чинити ако дође до поплава.

- У превенцији најављене поплаве важно је имати спреман материјал за заустављање продирања воде у кућу као што су вреће са пијеском, а сву покретну имовину би требало измјестити на сигурно - каже Ћућун.

Он је нагласио да грађани, ако се затекну на отвореном, треба да избјегавају поплављена подручја и да не ходају кроз плавну воду ако она прелази преко кољена.

- Уколико возите, немојте возити поплављеном саобраћајницом. Немојте заобилазити препреке које су поставиле званичне службе у вашем мјесту - нагласио је Ћућун.

Када опасност од поплава прође и грађани се врате кућама, нипошто не смију користити свјежу храну, воду или лијекове који су дошли у додир са загађеном поплавном водом.

Ћућун истиче да је прије уласка у кућу након поплаве потребно провјерити да ли постоје оштећења због којих би могло доћи до рушења.

Он напомиње да је након поплаве најбитнији сегмент хигијена и чување здравља.