latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:27 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Граонић: Дан Војске најзначајнији датум у историји српског народа

Дан Војске Републике Српске најзначајнији је датум у историји српског народа, јер је њеним формирањем спријечено да се српском народу понови масовно страдање и геноцид попут оног у Другом свјетском рату, изјавио је вршилац дужности помоћника министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић.
Обиљежавање Дана Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Граонић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је Народна скупштина Српске Републике БиХ ради заштите српског народа на просторима БиХ 12. маја 1992. године донијела историјску и једину исправну одлуку о формирању Војске Републике Српске /ВРС/.

Према његовим ријечима, ВРС је забиљежила велики број значајних војних акција и побједа као што су пробој коридора, одбрана западнокрајишких општина на ријеци Уни од хрватске агресије 1995. године, одбрана Сарајевско-романијске регије, сламање хрватских такозваних "митровданских офанзива", одбрана и ослобађање Подриња.

Он је навео да је кроз ВРС прошло више од 210.000 бораца, а за Републику Српску животе су дала 23.184 борца.

Граонић је најавио да ће у недјељу, 12. маја, у касарни "Козара" у Бањалуци бити обиљежен Дан ВРС.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Мирослав Маричић рекао је да се први пут комплетан програм обиљежавања Дана ВРС реализује у касарни "Козара".

Он је додао да програм обиљежавања почиње у 11.00 часова служењем парастоса борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, а у 11.30 часова биће положени вијенци у спомен-соби у касарни.

Маричић је додао да је за 12.00 часова предвиђена предаја рапорта и постројавање јединица на стадиону у касарни, а у 12.45 часова почеће умјетнички програм.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милан Радојчић рекао је да овај пук, који баштини традицију ВРС, у сарадњи са Одбором Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова обиљежава 12. мај - Дан ВРС и Дан Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Он каже да свечаност почиње предавањем рапорта предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и постројавањем припадника пука.

Радојчић је рекао да је након тога предвиђено његово обраћање као команданта пука, а затим предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.