latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:33 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Симпатизер усташа на челу репрезентације

Некадашњи хрватски фудбалски репрезентативац Јосип Шимунић, познат по инциденту на Максимиру када је након пласмана на Свјетско првенство у Бразил узвикивао усташки поздрав "За дом спремни!", изабран је за селектора репрезентације Хрватске до 19 година.
Европски суд у Стразбуру одбио Шимунића  (Screenshot: YouTube/Европски суд за људска права) -
Европски суд у Стразбуру одбио Шимунића (Screenshot: YouTube/Европски суд за људска права)

Шимунић је већ био у тренерском штабу хрватске репрезентације као помоћник некадашњег селектора Анте Чачића, преносе хрватски медији.

Он је познат по усташким ставовима и казни УЕФА која је услиједила након скандала на Максимиру 2013. године.

Шимунић је тада практично остао без учешћа на Свјетском првенству, а у образложењу одлуке УЕФА је очитала Шимунићу праву историјску лекцију о злочиначком режиму усташа.

Њему то није било довољно, па се обратио Европском суду за људска у Стразбуру, који је одбио да расправља о тужби.

"Као познати фудбалер и идол многим навијачима, Шимунић је морао бити свјестан могућег негативног утицаја тог поздрава на понашање публике и морао се од тога суздржати", пише у пресуди Суда у Стразбуру.

Претходно је хрватски Виши прекршајни суд одредио 25.000 куна /3.387 евра/ казне Шимунићу, уз образложење да "За дом спремни!" симболизује службени поздрав у вријеме тоталитарног режима Независне Државе Хрватске и као такав представља манифестацију расистичке идеологије.

Суд је навео да тај поздрав одражава и "презир према другим људима због њихове вјерске и етничке припадности, те тривијализује жртве злочина против човјечности".

Шимунић је након пласмана Хрватске на Свјетско првенство у Бразилу у новембру 2013. узвикивао "За дом спремни!" носећи микрофон, уз подигнуту руку на усташко-фашистички поздрав, а публика му је три пута узвратила "Спремни!"