latinica  ћирилица
10/05/2019 |  14:05 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Реализовати закључке Форума о ћирилици

Влада Републике Српске задужила је данас Министарство просвјете и културе Републике Српске да координише и покрене иницијативу за реализацију закључака Форуму о ћирилици, одржаног у Бањалуци, према институцијама и установама на које се одређени закључци односе.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Влада је прихватила информацију о закључцима донесеним на Форуму, одржаном 20. марта с циљем додатног оснаживања и афирмисања ћирилице, у организацији Министарства просвјете и културе Српске и Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

Закључцима са Форума је, између осталог, предвиђено да се утврди простор службене и јавне употребе писма и да се службена употреба изједначи са употребом стандардног језика - што значи да гдје год се употребљава стандардни језик, обавезна је и употреба ћирилице.

У јавности, посебно у образовном систему, неопходно је развијати свијест о значају ћирилице, његовати љубав према том писму и код корисника стварати навике његове не само обавезне, него и спонтане употребе, наводи се у саопштењу.

Из Владе Републике Српске истичу да рад на подизању језичке и културне самосвијести подразумијева сарадњу власти и струке, али и већа издвајања за развој науке и подршку раду и активностима Друштва наставника српског језика.

Да би се постигли бољи резултати у области језичке културе, потребно је појачати наставу српског језика и књижевности, увести као обавезне предмете српског језика и српске културе на универзитете, те оснажити лекторска удружења и лекторске службе.

Потребно је инсистирати на језичким правима Срба на цијелој територији БиХ, јер их ни декларативно нема у Ливањском, Посавском, Западнохерцеговачком и Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ, гдје је у уставима тих кантона службени језик "хрватски и бошњачки", а службено писмо - само латиница, наглашава се у саопштењу.

Влада Републике Српске упознала се о информацији о сарадњи са Британским савјетом и овластила министра просвјете и културе да потпише меморандум о разумијевању између Британског савјета и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У сарадњи са Британским савјетом реализован је пилот-пројекат "Школе за 21. вијек на западном Балкану" у 15 основних школа у Републици Српској, а свака школа учесница у пројекту добила је по 30 микробит рачунара.

У оквиру реализације овог пројекта обучено је 150 наставника информатике, математике, физике и сродних области.

Циљ програма је унапређење вјештина критичког размишљања при рјешавању проблема и повећање дигиталне писмености како код наставника, тако и код ученика.

Пројекат "Школе за 21. вијек на западном Балкану" доприноси унапређењу и модернизацији наставног процеса у области информационих технологија, као и јачању кључних вјештина и вјештина кодирања код ученика узраста од 10 до 15 година путем наставних и ваннаставних активности.

Овај пројекат доприноси усавршавању рада наставног особља, у складу са развојем савремене информационе технологије и унапређења њене примјене у настави, додаје се у саопштењу.