latinica  ћирилица
10/05/2019 |  15:55 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Свједок у предмету Штрпце негирао учешће оптужених у злочину

На суђењу бившем команданту Вишеградске бригаде Војске Републике Српске Луки Драгичевићу и деветорици припадника те јединице, свједок одбране Небојша Ранисављевић потпуно је негирао учешће оптужених у отмици и убиству 20 бошњачких цивила из воза Београд-Бар, у фебруару 1993. године, у мјесту Штрпце куда пролази кроз БиХ.

Тужилац Џермин Пашић рекао је да је свједок промијенио исказ у односу на онај дат у Амбасади БиХ у Београду, 2017. године.

И раније су свједоци током суђења мијењали исказе, уцјењивани од тужиоца.

- Бивши добровољац из Србије у редовима Војске Републике Српске свједочио је видео линком из Београда.

Као непосредни учесник отмице у Штрпцима рекао је да је то урадио Милан Лукић са групом од 15 војника који су отете путнике камионом одвезли у правцу Вишеграда.

Набрајајући њихова имена и надимке, није поменуо ниједног од десет оптужених за тај злочин.

- Чули сте исказ свједока, на моје директно питање са ли је учествовао Бобан Инђић, није га било. Чини ми се није никог поменуо од оптужених у конкретном догађају. Никога, чули сте да је набројао 14 до 15 имена из тог камиона, ниједан од оптужених није набројан - рекао је Сенад Крехо, бранилац другооптуженог Бобана Инђића.

Тужилац Џермин Пашић био је видно љут јер је свједок одбио да потврди да је с Лукићем, критичног дана у Штрцима био другооптужени Бобан Инђић, командир Интервентног вода Вишеградске бригаде.

Ранисављевић је негирао и потчињеност Лукићеве јединице "Осветници" команданту Вишеградске бригаде Луки Драгичевићу.

- Свједок је промјенио исказ и навео имена других, а не оптужених да су учествовали у отмици и убиству бошњачких цивила - истакао је Пашић.

И раније се дешавало да свједоци промијене исказ.

Бивши официр Вишеградске бригаде Крсто Папић свједочио је да му је у априлу 2014. године у Амбасади БиХ речено да неће бити оптужен и да ће добити ограничени имунитет ако потврди да су лица са списка који му је понудио тужилац Џермин Пашић учествовала у отмици цивила у Штрпцима.

- У Амбасади БиХ у Београду био је папир са 30 имена тих људи. Сугерисано ми је да би било добро за мене да кажем да су та лица учествовала у отмици у Штрпцима - навео је Папић.

Иако је оптужница за отмицу и убиства путника из воза у Штрпцима подигнута против некадашњих припадника ВРС из Вишеграда, јавност сматра да је то урадила јединица "Осветници" под командом хашког осуђеника Милана Лукића, а што је потврдио данашњи свједок, Небојша Ранисављевић, и сам осуђен због тог злочина пред судом у Црној Гори.