latinica  ћирилица
10/05/2019 |  15:55 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Тривићева отворила штанд Српске на сајму књига у Солуну

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је данас штанд Српске на Међународном сајму књига у Солуну и истакла снажну, вјековну повезаност српског народа и културе са Грчком због чега је неопходно отворити врата још бољој сарадњи.
Наталија Тривић испред штанда Српске, Солун - Фото: СРНА
Наталија Тривић испред штанда Српске, СолунФото: СРНА

Тривићева је рекла да је отварање штанда Републике Српске на Међународном сајму књига у оквиру "Дана Републике Српске у Солуну" прилика и да се са издањима Српске упозна грчка читалачка публика, саопштено је из ресорног министарства.

- Ово је прилика да наш штанд посјете млади људи којима је близак наш књижевни израз, професори и студенти славистике са Универзитета у Солуну и други угледни гости наклоњени нашој култури - навела је Тривићева.

Она је додала да на овај начин српски и грчки народ жели да потврди блискост и изгради нове мостове пријатељства и узајамног културног, али и ширег дјеловања.

- Ми осјећамо нераскидиву везу којом су нас историјска дешавања заувијек везала, у политичким и дипломатским односима, али и у области културе, умјетности и религије - рекла је Тривићева.

На штанду Српске Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представила је издања Српске у протеклих пет година.

Директор ове установе Љиља Петровић Зечић рекла је да је посебно важно да се на једном мјесту представи оно што је изњедрила савремена књижевна сцена Српске у протеклих пет година.

- Народна и универзитетска библиотека је припремила и ексклузивно издање - "Стриповјетке" Петра Кочића, у посебној форми стрипа, који је поводом представљања на Сајму у Солуну преведен на грчки језик - рекла је Зечићева.

Професор Боривоје Милошевић одржао је на Универзитету "Македонија" у Солуну предавање "Срби и Грци у новијој историји", на којем је говорио о везама и утицајима између Срба и Грка који сежу дубоко у историју.

- Први контакти Срба са Грцима датирају још из времена досељавања Словена на Балкан, а интензивирани су од тренутка када су Срби примили хришћанство. Од тог доба до данашњице политичке и културне везе два народа никада нису прекидане, оне су само мијењале свој интензитет - рекао је Милошевић.

У оквиру "Дана културе Републике Српске у Солуну", Тривићева се сусрела и са министром културе и спорта Грчке Мирсини Зорба са којим је разговарала о досадашњој сарадњи у области културе, могућностима њеног оснаживања, те важности приближавања нашег стваралаштва грчкој публици.

Изражена је обострана спремност за даљу сарадњу и истакнут значај рада Представништва Републике Српске у Солуну.

Тривићева је разговарала и са градоначелником Солуна Јанисом Бутарисом који је изразио задовољство што су на овај начин оснажене везе и сарадња у области културе између Грчке и Републике Српске.