latinica  ћирилица
10/05/2019 |  16:28 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Додик: Српска нема претензије према Косову, које је дио Србије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Нишу да Република Српска нема територијалне претензије према Косову, које је саставни дио Србије.

Говорећи о вербалном дуелу са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем на пленарном састанку Брдо-Бриони у Тирани, Додик је истакао да је Тачи миљеник странаца и да мисли да може да говори шта жели када је на међународној сцени.

- Он је покушао да прикаже Републику Српску као неку бабарогу, тврдећи да се Српска неће наћи на простору Косова. Рекао сам му да ми немамо територијалне претензије према Косову, али да је Косово саставни дио Србије и да, у том погледу, може да буде миран - рекао је Додик новинарима у Нишу.

Он је нагласио да је Српска сјајан примјер како се може ријешити конфликт и стабилизовати друштво мултиетничког и мултинационалног карактера.

Додик је оцијенио да је са косовске стране присутно стално призивање Американаца да нешто рјешавају са претпоставком да су на њиховој страни, а да занемарују да су Дејтонски споразум, којим је Република Српска међународно верификована и добила међународни статус, креирали Американци.

- Било је много тих вербалних покушаја да оцрне Српску. Питао сам да ли је то био случај и раније на оваквим скуповима и рекли су ми да је било готово идентично, али да нико није реаговао - каже Додик.