latinica  ћирилица
10/05/2019 |  16:36 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Брчко: Обиљежити мјесто страдања породице Исаиловић

У Брчком је данас служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на мјесту гдје је прије 25 година трагично страдала породица Исаиловић, од гранате испаљене са положаја такозване Армије БиХ.

Од посљедица рањавања гранатом на данашњи дан 1994. године страдала је двадесетседмогодишња Свјетлана Исаиловић, која је била у осмом мјесецу трудноће, њена трогодишња кћерка Божана и свекар Божо Исаиловић.

Од туге због губитка породице, убрзо је преминуо и Свјетланин муж Којо Исаиловић.

Почаст страдалима данас су полагањем вијенаца дали представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта из реда српског народа, борачких удружења, те српских политичких партија из Брчког.

Вијенац на мјесту страдања породице Исаиловић положио је градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, који је истакао да је ово један трагичан догађај који показује сав бесмисао протеклог рата у БиХ.

Наводећи да се често чује да представници тужилаштва и правосуђа образлажу своје непоступање у оваквим и сличним догађајима тиме да је нешто било легитиман војни циљ, Милић је истакао да такво образложење у овом случају апсолутно неодрживо. 

- Зар трудница, дијете, један старац могу бити легитимна војна мета? Жалосно је да ни након свих ових година нема процесуирања одговорних за овај и сличне догађаје. Оно што нама преостаје да из године у годину долазимо овдје и упозоравамо на једну такву чињеницу, не да бисмо гајили мржњу, већ да нам ово буде опомена до чега све та мржња може довести - поручио је Милић.

Он је додао да не треба правити селекцију жртава те да је неопходно да се обиљежи мјесто страдања попродице Исаиловић и свих невиних жртава како у Брчком, тако и широм БиХ, јер је то цивилизацијски чин.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком Јован Пудић подсјетио је да српска удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата скоро четири године чекају одговор Скупштине дистрикта на захтјев да постављањем спомен-плоче трајно обиљеже мјесто трагедије породице Исаиловић. 

- Ових дана поново ћемо упутити захтјев Скупштини за постављање спомен-плоче на мјесту страдања породице Исаиловић -  најавио је Пудић.

Обиљежавање страдања подорице Исаиловић организовало је Удружење породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком, чији су представници запалили свијеће и на мјесту страдања породице Исаиловић и на мјесном гробљу у Мртвици, гдје је породица сахрањена.

Пројектил разорне моћи испаљен је у цјелодневном гранатирању центра града са положаја такозване Армије БиХ 10. маја 1994. године, када је Брчко било мјесто засједања Народне скупштине Републике Српске.