latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:07 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

У Солуну представљена књижевна дјела и фотографије аутора из Српске

Други дан манифестације "Дани Републике Српске у Солуну" у знаку је Народне и универзитетске библиотеке и Музеја савремене умјетности. На Међународном сајму књига у Солуну, представљена су најрепрезентативнија књижевна дјела домаћих аутора, а музеј је грчкој публици представио фотографије аутора из Српске.

Након пет година издаваштво Српске поново је на међународном сајму књига у Солуну. Управо у том периоду настала су дјела којима се Српска представља грчким љубитељима писане ријечи.

Народна и универзитетска библиотека опредијелила се за класик, испричан савременим језиком Стриповијетке – Приповијетке Петра Кочића у стрипу.

- Кочић је овај пут на грчком језику, па до монографије 150 година од српске читаонице до Универзитетске библиотека Републике Српске - истакла је Љиљана Петровић Зечић, директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је данас штанд Српске на сајму књига у Солуну и истакла снажну, вјековну повезаност српског народа и културе са Грчком због чега је неопходно отворити врата још бољој сарадњи.

- Ми осјећамо нераскидиву везу којом су нас историјска дешавања заувијек везала, у политичким и дипломатским односима, али и у области културе, умјетности и религије - рекла је Тривићева.

Дјела народног трибуна, тако су нашла пут до грчке читалачке публике.

Вечерњи дио манифестације посвећен је изложби "Реално, симболично, имагинарно". У алтернативном простору, изложене су фотографије Тајане Дедић Старовић, Драге Вејновића и Ненада Малешевића.

- Ово је први пут да излажем у Солуну и вјерујем да је то неки замајац за неке младе умјетнике који ће доћи у наредним годинама - каже Драго Вејновић, фотограф и професор на Академији умјетности у Бањалуци.

Младен Бањац, кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске истиче значај манифестације уопштено за културу Српске.

-На први поглед микс се уклопио у овај простор. Изузетно сам задовољан како је изложба постављена - истакао је Бањац.

Иако је ријеч о три аутора, три различите генерације и концепта, једно им је заједничко – својим савременим фотографијама, кроз објектив, приказали су сву љепоту Српске.

Била је ово прилика и за разговор са грчким умјетницима, па није изостала могућност међусобне сарадње.