latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:13 | Аутор: РТС

Вучић: Пројекат од националног значаја

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са представницима компаније КПМГ о пројекту изградње националног фудбалског стадиона, са потенцијалом за развој новог дијела Београда. Вучић је истакао да је тај пројекат од националног значаја и да ће позитивно утицати на даљи привредни развој Београда и Србије, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.
Пројекат Националног стадиона у Београду (Фото: ФСС) -
Пројекат Националног стадиона у Београду (Фото: ФСС)

Фудбалски савез Србије ангажовао је најпознатије свјетске стручњаке за израду овакве врсте пројеката, који су процјенили да постоји потреба за изградњом стадиона са капацитетом од 52.000 мјеста, што би Србији омогућило да се кандидује за свјетско и европско првенство у фудбалу.

У комлексу је, поред стадиона, планирана градња технолошког парка који ће захватати највећи дио земљишта, а велики простор је предвиђен за и за градњу пратеће саобраћајне инфраструктуре - 10.000 паркинг мјеста за аутомобиле и 500 паркинг мјеста за аутобусе. Стадион ће се простирати на 35 хектара, а са осталим објектима, прије свега технолошким парком, заузеће око 430 хектара.

Цијели концепт треба да се зове Стадион сити. План је да се у оквиру стадиона направи град. Изложбени сајмови, простор за културу и концерте, аквапаркови, као и технолошки парк који укључује долазак великих свјетских трговачких ланаца. Планирано је доста пословног простора као и комплетан стамбени блок.