latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:47 ⇒ 11/05/2019 | 08:34 | Аутор: РТРС

Додик: Од Албанаца сам бранио интересе Српске

Дан након Самита у Тирани, званичници Србије и Српске и данас понављају да је порука преставника Тиране и Приштине, о брисању граница Албаније и самозваног Косова - недопустива. Не чуди их изостанак међународне осуде, јер је, истичу, одавно јасно да за Србе и Албанце не вриједе исти принципи.

Састанком, са којег су јавно поручили да желе уједињење Албаније и такозваног Косова и да ће им припојити и три општине Централне Србије, представници Тиране и Приштине Еди Рама и Хашим Тачи покушали су створити атмосферу, у којој би представници Срба осјетили да нису добродошли. Изјавио је ово предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је на самиту у Тирани одговарао на Тачијеве провокације.

- Он је покушавао да прикаже Републику Српску као неку бабарогу, тврдећи да Република Српска неће бити на територији тог Косова. Ја сам рекао да ми немамо претензије према Косову јер је оно у саставу Србије и да у том погледу може бити миран - поновио је Додик.

Додик каже да је Тачи провокације појачавао, кад је видио да нема реаговања странаца. Њему и лидерима, који су толерисали албанске провокације, рекао је да је Република Српска демократско друштво, чији је субјективитет међународно признат Дејтонским споразум.

- Република Српска је одличан примјер рјешавања конфликта и уважавања мултиетничког и мултинационалног друштва - изнио је јасан став Милорад  Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Након изјава Раме и Тачија, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, очекује да реагују свјетски моћници. Они, истиче, одавно толеришу принцип, по којем за Србе и Албанце не важе иста правила.

- Замислите да су Додик и Вучић, који су се тамо срели, рекли да су разговарали о националном уједињењу, о рушењу границе између Србије и Републике Српске и спајању неких општина из Републике Српске, односно Босне и Херцеговине Србији - повукао је паралелу Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Да "Велике Албаније" неће бити, без обзира на то колико су снажни албански савезници, став је предсједника Србије Александра Вучић. На свим састанцима у Тирани понављао је да од националних интереса Србије неће одустати.

- Рекао сам  "људи дозовите се памети". Није ово театар. Није ово позориште да сваки дан обмањујете своје грађане причама о неком уједињењу и сличним стварима - поручио је Вучић.

Представници Српске и Србије поновили су да се залажу за наставак дијалога Београда и Приштине, и да ће све предузети да одрже пријеко потребну стабилност у региону.