latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:03 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Један од највећих руских тржних центара отвара врата производима из Српске

У сарадњи са Министарством енергетике и рударства, Привредна комора Српске организовала је састанак домаћих произвођача и представника компаније "Нојман партнерс". Циљ је упознавање привредника, са компанијом која би њихове производе пласирала на руско тржиште.

Компанија "Нојман партнерс", чији је главни клијент и партнер једна од највећих руских компанија у области малопродаје "ОК Груп", заинтересована је за увоз прехрамбених производа из Републике Српске на руско тржиште.

- Уколико говоримо о количинама, морамо истакнути да се ради о великим количинама које потражујемо, обзиром да смо велики ланац. Уколико говоримо о храни и пићима, производимо хиљаде тона годишње али можемо почети са неким мањим количинама и онда ту сарадњу проширивати на веће количине - рекао је Армин Бургер, директор компаније "ОК Груп".

Компаније "Свис лајон" и "Бањалучка пивара" виде шансу за извоз својих производа.

- Двије године сарађујемо са руским тржиштем, на које годишње извеземо између 300 и 400 тона робе. До сада смо имали позитивну сарадњу, тако да се надамо да ћемо и са овим купцем остварити добро пословање - навео је Александар Којовић из  компаније "Свис лајон" Требиње.

Дејан Ћато из Бањалучке пиваре истакао је да свако у свом сектору и домену може да поднесе онолико колико има својих доступних капацитета, али, како је рекао, овај привредни колектив је заинтересован за излазак на руско тржиште.

Ово је била прилика да привредници из Српке представе производе и нађу потенцијалне партнере.

- Кратко су се представила 24 привредна друштва са својим производним програмима, од чега неколико њих посљедњих година и извози за Русију. У питању су сви облици сарадње, од увоза готових производа, до производа које би радили евентуално наши произвођачи за трговачки ланац - нагласила је Драгана Кокот, директорка сектора за економско - правне послове Привредне коморе Републике Српске.

"Ок Груп" тренутно посједује више од 70 хипермаркета и 85 супермаркета, запошљава више од 20.000 људи и има годишњи промет већи од 2,2 милијарде евра.