latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:30 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

СДА позвала ДФ и СББ да учествују у формирању власти

СДА упутила је позив ДФ-у и СББ-у да заједно формирају власт на ентитетском и нивоу БиХ, потврдио је данас потпредсједник СДА Сафет Софтић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Софтић је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва СДА рекао да ће у наредном периоду бити одржан састанак са представницима СББ-а.

- Сви досадашњи контакти су били незванични. Како ће се СББ односити према овом позиву, вјероватно, ћемо у наредним данима видјети. Отворени смо за што шири блок и што већи број партија - додао је Софтић.

На питање новинара како ће СДА реаговати уколико се СББ не одазове позиву, Софтић је рекао да мисли да СДА има капацитете за формирање власти на ентитетском и нивоу БиХ.

Он је додао да СДА има могућност да заједно са СНСД-ом и ХДЗ-ом формира власт на нивоу БиХ без иједне друге странке.

- Од три или четири министарства колико то може бити предмет расподјеле за СДА ова странка може попунити сва три. Ми се опредјељујемо за пут да унутар институција БиХ и Федерације БиХ буде што већи број странака и да на тај начин убрзамо европски пут и реформе - рекао је Софтић.

Он је напоменуо да је један од приједлога да свака од три странке има по једно министарско мјесто у Савјету министра и да СДА има четири мјеста замјеника.

- СДА ће ради јачања тог пробосанског блока бити спремна да прихвати такво рјешење - додао је Софтић.

Према његовим ријечима, власт у Тузланском кантону ће, вјероватно, бити формирана након што буде формирана власт на нивоу БиХ и ентитетском нивоу, због неспособности СДП-а као побједничке партије у том кантону.

- Одбацујемо повезаност СДА са Социјалдемократским покретом. Ријеч је о дугогодишњим покушајима уједињења љевице. Указује на озбиљне проблеме унутар странака које баштине ту идеју - истакао је Софтић.