latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:38 ⇒ 12/05/2019 | 20:58 | Аутор: РТРС

Због обилних падавина службе у Српској приправне за одбрану од поплава

Метеоролози упозоравају на обилне падавине и могуће поплаве. У сјеверним дијеловима Српске могло би пасти 100 литара кише по квадртаном метру, а у појединим подручјима - и до 200. Надлежне службе прате стање. Цивилна заштита је у приправности. Ипак, кажу, ситуација није ни близу оне из маја 2014.године.

Нестабилно са интензивним падавинама – прогноза је за наредних пет до седам дана. Пријетња су клизишта и сливови Уне, Сане, Врбаса и Босне. Ситуацију ће у Српској пратити четворочлани тим Владе: потпредсједник Антон Касиповић, генерални секретар Синиша Каран, министри унутрашњих послова Драган Лукач и пољопривреде Борис Пашалић.

- Сасвим сигурно ће бити бујичних водотокова, поплава, посебно у урбаним подручјима и у том смислу смо информисали локалне заједнице како треба да се понашају, а то је задатак и Цивилне заштите, али не можемо да говоримо о ситуацији какву смо имали 2014. године - рекао је Борис Пашалић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

О надолазећој ситуацији Републичка управа цивилне заштите обавијестила је надлежне од локалног до републичког нивоа. Предузете су превентивне мјере.

- Наредбом директора Управе све наше специјализоване јединице заштите и спасавања на води и под водом, пумпе високог капацитета, као и одређени спорстки клубови, односно НВО с којима имамо потписан уговор, а који су се до сад одазивали и помогли у одбрани становништва од поплава, као што су Бук, Кањон и Волф из Фоче, су такође стављени у стање приправности - навео је Миле Међед Управа цивилне заштите Републике Српске

У Козарској Дубици, Мљечаница је поплавила обрадиве површине. Уна је у благом порасту, али испод коте редовне одбране од поплава. Сава у Доњој Градини и Сана у Приједору у благом су порасту. Хидрометеоролошки завод издао је рано упозорење на могуће поплаве.

- Онај период, који може бити критичан је период од 12. до 14. маја, где ће бити падавина са јачим интензитетом. Ми већ сада можемо да кажемо да ће штете дефинитивно да буде, посебно у примарној пољопривредној производњи. Све ријеке у Републици Српској су или у стагнацији или у опадању, тако да данас и сутра нема опасности од поплаве. Чекамо недјељу, понедјељак и имаћемо егзактне податке - навео је Томислав Шајић Хидрометеоролошки завод Републике Српске.

У Модричи је засједало општинско и руководство Цивилне заштите. Мјесне заједнице дужне су да очисте канале и корита потока.

- Данас смо ставили све структуре важне за заштиту и спасавање у степен прве приправности. Значи да ћемо пратити и водостај ријеке Босне, пратити понашање свих брдских ријека - нагласио је Жељко Терзић самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту Модриче.

Из бијељинске Цивилне заштите позивају становништво да заштити материјалних добра. За сада нема бојазни од изливања. Водостаји су далеко испод редовне коте одбране од поплава. Ни у Добоју нема опасности од изливања Босне. Градски Штаб за ванредне ситуације усвојио је годишњи план одбране од поплава. Одржана је показна вјежба постављања заштитне бетонске ограде уз магистрални пут. Град има и друге мјере.

- У приправности смо, имамо 50.000 врећа, уз раније набављену машину за њихово пуњење. Цивилна заштита је ступила у контакт са 17 привредних субјеката са којима град има уговор за дјеловање у ванредним ситуацијама - истакао је Борис Јеринић градоначелник Добоја.

начелник Одељења за цивилну заштиту Добој Мирослав Милошевић додао је да постојећа машина има капацитет пуњења 4.200 врећа на час, као и оспособљене људе који раде на њој и припремљене депоније пијеска.

Цивилна заштита Бањалука издала је упутство грађанима у случају поплава. Важно је имати спремне вреће с пијеском, а имовину измјестити на сигурно. Грађани треба да избјегавају поплављена подручја, да не ходају кроз воду, и не возе поплављеном саобраћајницом.

Не заобилазити постављене препреке. Када опасност прође, не користити храну, воду или лијекове, који су дошли у додир са загађеном поплавном водом. Провјерити и да ли постоје оштећења, због којих би могло да дође до рушења.