latinica  ћирилица
10/05/2019 |  21:40 | Аутор: СРНА

Стигло одобрење из Лондона за двије истраге против Тодорића

Хрватско Тужилаштво добило је из Лондона одобрење које је више мјесеци чекало како би могло у потпуности да спроведе двије истраге против хрватског предузетника Ивице Тодорића.
Ивица Тодорић - Фото: nezavisne novine
Ивица ТодорићФото: nezavisne novine

Ријеч је о истрагама у случају "Нексус" и о уговорима између "Агрокора", чији је Тодорић оснивач, и америчког фонда за некретнине.

Тодорић није желио да се одрекне права, према којем за сваки нови поступак Лондон треба дати сагласност, која је стигла средином априла.

Тодорићеви адвокати су рекли да нису обавијештени да је сагласност стигла, иако су их тужиоци обавијестили да ће рочиште бити одржано.

Телевизија Н1 преноси да се ближи рок од годину и по за крај једне од најкомпликованијих и најскупљих истрага икада.

Истрага би требала да буде готова за 10 дана, након чега би за евентуално писање оптужнице тужилаштво имало још три мјесеца, а прије тога је неопходно сложено вјештачење које је поверено пољској компанији.

Велика Британија изручила је 7. новембра прошле године Тодорића, осумњиченог у афери "Агрокор" да је незаконито прибавио 1,142 милијарде куна /око 156 милиона евра/.

Тужилаштво је у октобру 2017. године покренуло истрагу у случају "Агрокор", којом је обухваћено 15 лица, углавном бивших чланова управног или надзорног одбора компаније, као и двоје запослених у Ревизорској кући "Бејкер Тили", која је радила ревизорске извјештаје за "Агрокор".

Међу осумњиченим су и Тодорићеви синови Иван и Анте.