latinica  ћирилица
11/05/2019 |  08:25 | Аутор: Глас Српске

У Бањалуку идуће године стиже више од 1.500 бициклиста

Квалификациона трка за Свјетско првенство у бициклизму, којем је домаћин Ванкувер 2020. године, биће одржана у Бањалуци у мају идуће године.
Бициклизам - Фото: Getty Images
БициклизамФото: Getty Images

Потврђено је ово након састанка у Италији представника Гранфондо свјетске серије и бањалучке Асоцијације за спорт. Биће то уједно генерална проба за Свјетско првенство којем је град на Врбасу домаћин 2021. године и које ће окупити бар 3.000 такмичара. С обзиром на то да ће квалификациона трка бити вожена на истој стази гдје је планирано и првенство, очекује се да у Бањалуку дође најмање 1.500 бициклиста из свих крајева свијета.

- Постали смо стални члан Гранфондо свјетске серије, што значи да ће једна од 20 трка која се бодује за квалификације сваке године бити одржавана код нас. Ово је врло значајан догађај, јер ће Бањалуку посјетити скоро 3.000 људи идућег маја, што такмичара, што њихових пратилаца. Осим бициклизма, развијамо и туризам, промовишемо природу, гостопримство, производе... - рекао је директор Асоцијације за спорт Владимир Куваља.

Квалификације ће имати двије друмске трке и обје ће бити вожене кроз кањон Врбаса и на локалитету Мањаче. Једна ће бити дуга 100, а друга 150 километара. Комесари Свјетске бициклистичке уније (УЦИ) већ су обишли стазу и задовољни су виђеним.

Иначе, Куваља је искористио прилику да захвали градским и републичким институцијама које су препознале значај овог догађаја и од којих ће имати велику подршку приликом организације, која је поприлично комплексна.

Како још сабира утиске послије 13. издања трке "Београд - Бањалука", која је према свим оцјенама била далеко најбоља до сада, Куваља је искристио прилику да се посебно захвали Представништву Републике Српске у Србији на челу са Млађеном Цицовићем.

- Он је већ дуго година уз нас и заиста се потруди да све у Београду протекне у најбољем могућем реду. У разговору са колегама који организују сличне ствари, али и догађаје из других сфера чуо сам да се максимално залаже да помогне и заиста му велико хвала. Далеко од тога да се осјећамо странцима у Србији али је увијек лијепо када знате да у сваком тренутку имате на кога да се ослоните - рекао је Куваља.