latinica  ћирилица
11/05/2019 |  08:54 | Аутор: sputniknews.com

Трамп наредио: Удар на Кину од 300 милијарди долара

Амерички председник Доналд Трамп наложио је да се почне са повећањем царине на робу из Кине у укупној вриједности од око 300 милијарди долара годишње, изјавио је трговински представник Сједињених Америчких Држава Роберт Лајтхајзер.

- Раније данас само по налогу америчког предсједника подигли ниво тарифа са 10 на 25 одсто за кинески увоз у износу од око 200 милијарди долара. Предсједник нам је такође наредио да започнемо процес подизања царина на сав преостали увоз из Кине, који се процјењује на око 300 милијарди долара - рекао је Лајтхајезер.

У његовим саопштењу такође се напомиње да ће "јавно обавјештење и коментари ускоро бити објављени у Савезном регистру".

Прошле недјеље је Трамп обећао да ће повећати царине на низ кинеских производа са 10 на 25 одсто, а није ни искључио увођење царина на робу која још не подлеже дажбинама. Послије ових изјава у медијима се појавила сумња да би Пекинг могао да откаже предстојеће трговинске разговоре у Вашингтону, али је у уторак кинеско Министарство трговине потврдило да ће потпредсједник Државног савјета Кине Лиу Хе посјетити Сједињене Америчке Државе 9. и 10. маја да би наставио консултације, упркос Трамповим пријетњама.

Након још једног круга преговора, Лиу је изјавио да сарадња остаје једини прави избор за Кину и Сједињене Америчке Државе и да је она потребна за рјешавање читавог низа проблема.

Он је такође изразио увјерење у даљи одрживи развој кинеске економије. Говорећи о томе како би трговински спорови са Сједињеним Америчким Државама могли да утичу на развој кинеске економије и да ли постоје пријетње рецесије због повећаних трвења, он је рекао да се "Кина не боји".