latinica  ћирилица
11/05/2019 |  09:19 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Радојчић: Једини задатак ВРС био одбрана српског народа

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у Оружаним снагама БиХ Милан Радојчић рекао је да је Војска Републике Српске имала тежак пут, али да је успјела да до краја сачува своје јединство и одбрани српски народ, што јој је био једини задатак.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

- ВРС је формирана готово мјесец након формирања ХВО и Армије БиХ. То говори да је настала из потребе да се сачува Република Српска и народ на овим просторима - рекао је Радојчић за "Глас Српске" поводом обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске.

Радојичић је рекао да Трећи пјешадијски пук Оружаних снага БиХ, који његује и баштини традицију и сјећање на ВРС, треба дати све од себе да на младе генерације пренесе истину о ВРС.

Он је рекао да је у касарни "Козара" у Бањалуци већ почело уређење спомен-собе на чијим зидовима је уписано више од 23.000 имена припадника ВРС који су дали своје животе за стварање Републике Српске.

- Радићемо на томе да се ту прикаже пут од оснивања ВРС до последњих дана, односно до потписивања Дејтонског споразума, као и да створимо услове да што више младих ту долази и да на њих преносимо тај дио историје - истакао је Радојчић.

Он каже да је задатак Трећег пука да чува сјећање на ВРС, а два најважнија догађаја су Дан ВРС и крсна слава – Видовдан.

У касарни "Козара" у Бањалуци сутра ће бити одржана централна свечаност обиљежавања 12. маја – Дана ВРС и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у Оружаним снагама БиХ.