latinica  ћирилица
11/05/2019 |  11:14 | Аутор: СРНА

Поповић: У дијалог укључити Русију, Кину и САД и тражити компромис

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић поручио је данас да је неопходно да се у дијалог о Косову и Метохији укључе Русија, Кина и САД, јер је смијешно да се одвија у Бриселу, који више нема и неће имати снаге.
Ненад Поповић - Фото: ТАНЈУГ
Ненад ПоповићФото: ТАНЈУГ

- Никада Србија неће дати ни метар Косова. Не преговара се само у Бриселу. Савет безбедности УН разматра ситуацију на Космету сваких пола године - рекао је Поповић на Телевизији Прва.

Он је рекао да је једна од највећих историјских грешака претходне власти била да се преговори о Косову и Метохији измјесте у ЕУ из Савјета безбједности УН, гдје Србија има сталну подршку Русије и Кине, те додао да ће и то бити исправљено.

Поповић је нагласио да је Београд за компромис који, како је рекао, мора да се нађе.

- Требало би бити иновативан, али компромис мора да буде у складу са Уставом и Резолуцијом 1244. Ако живимо у Европи, требало би да поштујемо законе, ако смо чланица УН, требало би да поштујемо међународне законе и Резолуцију 1244. Не дамо своју територију - изјавио је Поповић.

На питање ко су истински савезници Србије, Поповић је рекао да су то прије свега оне земље које поштују суверенитет и територијални интегритет Србије, а да се неким великим пријатељима не могу сматрати они који су признали независност Косова.

- Да није било Русије и председника Владимира Путина у последњих 15 година, не би било Резолуције 1244, Косово би било независно и члан УН и, што је најгоре, Срби би били проглашени, једини у свету као геноцидни народ, што је спречено ветом Русије. То су савезници. Нису нам савезници они који нам отимају територију - закључио је Поповић.