latinica  ћирилица
11/05/2019 |  11:56 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Српска једини функционални дио БиХ (ВИДЕО)

У Палати Републике одржана је конференција за новинаре предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Цвијановић - Додик - прес - Фото: РТРС
Цвијановић - Додик - пресФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на почетку конференције да постоји неколико тема на које ће се осврнути.

- Прва од тема је да у БиХ након седам мјесеци није формирана власт на нивоу БиХ. То је јасам показатељ да је БиХ ушла у сиву зону - рекла је Цвијановићева и додала - Бих је у канџама оних који не желе да БиХ нормално функционишу.

Цвијановићева је нагласила да је то директан удан на вољу бирача у Републици Српској.

Истакла је да постојећи Савјет министара нема легитимитет и ауторитет да извршава било какве обавезе. 

- Савјет министара овакав какав јесте нико не узима за озбиљно ни у БиХ ни у иностранству - истакла је предсједница Српске и навела да СДА намјерно блокира изборне резултате и формирање власти.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска показала пуни демократски капацитет и да је Српска једини функционални дио БиХ. Предсједница Српске је одбацила све наводе високог представника БиХ Валентина Инцка у Савјету безбједности УН-а. 

Говорећи о извјештају Инцка предсједавајући Предсједништва Милорад Додик истакао је како је несхватљиво константно клеветање и искривљивање чињеница о стању у Републици Српској од стране Инцка, његово константно клеветање Српске у свијету, али је, како је нагласио, с једне стране за очекивати такав став и дјеловање Инца, како би представио БиХ, прије свега Српску као лошу државу, и нас саме као друштво, и како би оправдао енормно високу плату од 24.000 евра на мјсечном нивоу.

Додик истакао је да Инцко тражи да се интерпретација Сребренице мора поштовати.

- Ми тражимо да се поштују чињенице, а не интерпретације - навео је Додик.

Нагласио је да Република Српска нема користи већ континуирану штету од Босне и Херцеговине.

- БиХ шаље поруку да у њој живи неко ко не поштоје вољу народа на изборима. Ми смо у Српској давно формирали српску репрезентацију за заједничке институције - истакао је Додик на конференцији за новинаре.