latinica  ћирилица
11/05/2019 |  14:11 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

КПЗ Бијељина - примјер друштвено-корисног рада (ФОТО)

Казнено – поправни завод Бијељина једна је од шест казнено – поправних установа у Републици Српској. Према степену обезбјеђења, КПЗ је установа затвореног типа у којој казну затвора издржавају затвореници мушког пола који су правоснажно осуђени на казну затвора до три године, а који имају пребивалиште на подручју Бијељине, општине Угљевик, Лопаре, Зворник, Осмаци, Братунац и Сребреница.
Узгој поврћа (фото:semberijainfo.com) -
Узгој поврћа (фото:semberijainfo.com)

Миленко Гајић, директор Казнено – поправног завода Бијељина у разговору за портал Семберија инфо подсјећа да у оквиру овог КПЗ-а Бијељина постоје притворска јединица и затворени дио, те два полуотворена одјељења, ПОО "Голо брдо" и ПОО "Амајлије".

- Извршење казне затвора организовано је у складу са Законом о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, а сама сврха извршења је спровођење правоснажних и извршних судских одлука, заштита друштва од извршења кривичних дјела и издвајање учинилаца кривичних дјела из њихове средине, у циљу њиховог преваспитавања и оспособљавања за живот на слободи, у складу са законом и друштвеним нормама - каже Гајић, истичући да запослени у КПЗ Бијељина врше обезбјеђење лица лишених слободе и спроводе процес њиховог преваспитања кроз програме поступања који се огледају кроз индивидуални, групни и фронтални рад.

- Особе лишене слободе могу учествовати и у посебним програмима третмана који су усклађени са њиховим потребама, те у културно – просвјетним и спортским активностима које Установа обезбјеђује кроз спортска такмичења, посјете културним и спортским догађајима. Посебна пажња се посвећује вјерским потребама затвореника које се огледају кроз посјете вјерских представника, посебним јеловником, прилагођеним вјерским постовима, те омогућавању обављања вјерских обреда у посебним просторијама у оквиру Установе. Овом приликом посебно желим да истакнем успјешну сарадњу са представницима све три вјерске заједнице који редовно посјећују затворенике, на основу њихових молби или по потреби, у вријеме вјерских празника - рекао је Гајић.

Гајић за портал Семберија инфо каже да се са лицима лишеним слободе поступа човјечно, уз поштовање њиховог личног достојанства, а све у складу са важећим међународним стандардима и домаћим законима.

Запослени у КПЗ Бијељина редовно присуствују семинарима у организацији Вијећа Европе у БиХ, који се односе на поступање са лицима лишеним слободе и са поштовањем њихових људских права. Такође, три запослена радника ангажована су у пројектним тимовима Вијећа Европе као цертификовани тренери за обуку заводског особља.​

- У складу са Законом о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, Министарство правде Српске врши редовне и ванредне инспекцијске надзоре над радом наше установе. Можемо се похвалити да су извјештаји инспектора из Министарства правде позитивни, без додатних препорука за поступање са лицима лишеним слободе. Што се тиче контрола од стране независних тијела, имали смо посјете од стране Омбудсмана за људска права у БиХ који у својим извјештајима нису имали примједби на рад Установе и однос према лицима лишеним слободе. У 2018. години нисмо имали злоупотребе погодности ван установе од стране затвореника, што је још један од показатеља успјешног провођења третмана - каже Гајић, наглашавајући да је веома битан дио третмана затвореника њихово радно ангажовање.

- Затвореницима способним за рад, који су пристали на радно ангажовање, у складу са њиховим здравственим и радним способностима и стеченим знањима, омогућава се радно ангажовање. Радном ангажовању се приступа као позитивном елементу третмана којим се затвореник подстиче у одржавању и стицању стручних знања и радног искуства, оспособљавања, као и задовољавању његових физичких и душевних потреба. Радно ангажовање остварује се у оквиру Привредне јединице "3. мај", као и на пословима од заједничког интереса за живот и рад затвореника.

Узгој свиња (Фото:semberijainfo.com)

Гајић напомиње да се обука за рад и запошљавање затвореника обавља у оквиру регистрованих дјелатности привредне јединице, у складу са општим прописима за сваку поједину дјелатност.

Затвореници, који раде, имају право на надокнаду за рад, у складу са Правилником о кућном реду за издржавање казне затвора. Од надокнаде за рад затвореника одваја се пет одсто надокнаде као обавезна уштеђевина која се чува на депозиту затвореника и коју затворнеик добија по истеку казне, приликом отпуста из Установе. Са осталих 95 одсто надоканде за рад затвореник располаже током издржавања казне затвора.

Рад – најефикаснији облик ресоцијализације и преваспитања

Полазећи од чињенице да рад представља један од најефикаснијих облика ресоцијализације и преваспитања затвореника, КПЗ Бијељина посебну пажњу поклања раду Привредне јединице "3. Мај" која послује о оквиру Завода, односно привредно – инструкторске службе која је носилац радног ангажовања затвореника.

Овим обликом третмана затвореницима се омогућава да стекну, развију и одрже радне навике и стручна знања, што може бити од пресудног значаја за успјешну реинтеграцију затвореника у друштво након издржане казне затвора.


- По важећој систематизацији, Привредну јединицу чине три одјељења - Одјељење економије на ПОО Голо Брдо, Одјељење угоститељства на ПОО Амајлије и Одјељење грађевинско – механичарске радионице, у оквиру које послују затвореничка кантина и чајна кухиња.

Захваљујући озбиљном и одговорном раду свих запослених у служби, претходни период за Привредну јединицу "3. мај" био је један од најпродуктивнијих од њеног оснивања.

Гајић истиче да је систематским приступом, планирањем рада, те развијањем и проширењем постојећих капацитета значајно повећан обим сточарске и ратарске производње.

- У 2018. години удвостручен је број крмача, товних свиња и прасади, а изградњом нове фарме, која је планирана за наредни период, биће омогућена производња по најсавременијим стандардима. На фарми оваца повећано је основно стадо, и то из сопствене производње, те тренутно броји 60 грла. Почетком 2019. године у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске регистрована је фарма товних пилића, чији је капацитет 1.500 комада у једном турнусу.

Значајно је напоменути да се у претходној години Привредна јединица "3. мај" упустила у нови пословни подухват из области посебне врсте пољопривреде – пчеларства. Наиме, извршена је и набавка 30 пчелињих друштава, са неопходном опремом, и то смо регистровали у Министарству пољопривреде Републике Српске и Удружењу пчелара "Семберија".

Гајић каже да је, осим сточарства, евидентно и повећање обима ратарске и пластеничке производње.

Осим постојећа два, подигнута су још два нова пластеника у којима су засијани парадајз, краставца и паприка.

На отвореном простору засијан је лук и кромпир, а на 4,3 хектара обрађене површине засијан је кукуруз и меркантилни јечам. Уколико временски услови буду повољни, очекује се да ће и у овој сезони бити остварени рекордни приноси.

- Затвореници се радно ангажују, како на интерним, тако и на радилиштима изван Завода. Посебно је значајан рад ресторана "Дрина" и Грађевинско – механичарске радионице, у којима затвореници стичу нова знања и радна искуства, те развијају радну дисциплине. Ресторан "Дрина" је набавком нове опреме за рад и унапређењем организације посла битно повећао посјећеност, како на дневном нивоу, тако и по питању изнајмљивања просторија за разне пригоде. Када су у питању вањска радилишта, Привредна јединица "3. мај" има склопљене уговоре о радном ангажовању затвореника са више правних лица на територији града Бијељина, а нека од њих су: ИГМ "Дрина", Стрељачки клуб "Пантери", Православни манастир "Света Петка". Да би се обезбиједили што бољи услови за рад, у овој години извршили смо набавку комплетне ХТЗ опреме за све радно ангажоване затворенике. Управа је донијела одлуку о додатном новчаном награђивању оних затвореника који се залагањем истичу у раду. Награда за рад представља важан елеменат стимулисања затвореника и стварања позитивног расположења. Ефикасност у раду резултирали су финансијском стабилношћу Привредне јединице, која континуирано ниже успјехе од 2016. године. Исплаћена су сва дуговања из претходног периода, што је омогућило квалитетно пословање, даље унапређење организације рада, улагање у проширење производње, као и реализацију врло амбициозних циљева из претходног периода - каже на крају разговора за портал Семберија инфо, Миленко Гајић, директор КПЗ Бијељина.

Извор: semberijainfo.com