latinica  ћирилица
11/05/2019 |  16:25 ⇒ 12/05/2019 | 08:43 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Додик одбацили Инцков извјештај Савјету безбједности

Република Српска одбацује све наводе из Извјештаја високог представника Валентина Инцка пред Савјетом безбједности Уједињених нација који су у вези са Репубиком Српском, поручила је предсједница Жељка Цвијановић.

Инцков извјештај је лажан, истакао је и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик најавивши да ће Инцко бити позван да извјештај о раду високог представника поднесе пред Народном скупштином Републике Српске.

И Додик и Цвијановићева сматрају да је одуговлачење са формирањем Савјета министара директан удар на вољу бирача у Српској, а одговорнима за то сматрају СДА.

Предсједница Цвијановић поручила је да не прихвата Инцкове оцјене да захтјеви за укидање високог представника дестабилизују БиХ, те да је Комисија за Сребреницу у функцији преиспитивања пресуда или ревидирања историје.

Неприхватљива је, каже, и оцјена да успостављање резервног састава полиције представља формирање војске или оружаних снага Републике Српске, као и позивање на коришћење бонских овлашћења, које се могло чути на сједници Савјета безбједности.

- Са жаљењем констатујем да су позивањем на коришћење бонских овлашћења и настојањем да реафирмишу моћ високог представника намјерно и свјесно убацили клипове у европски пут БиХ једнако онако како то ради СДА блокирањем избора новог Савјета министара. Они су нам уствари послали поруку да не постоји европска перспектива за БиХ, иако воле да говоре да постоји - рекла је Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик поручио је да је циљ оваквих извјештаја да сатанизују Републику Српску и задрже пажњу међународног фактора на БиХ, како би Инцко сачувао привилегије и плату од 24.000 евра, најавивши да ће захтијевати да извјештај о раду високог представника буде поднесен у Народној скупштини Републике Српске.

- Уколико нам Инцко не поднесе извјештај, то ће бити доказ да игнорише акт којим је уведен високи представник - Дејтонски споразум. Уколико прихвати моћи ће да чује мишљење највише законодавне институције, који је највиши ауторитет за одлуке које доноси Предсједништво БиХ - навео је Додик.

Додик је рекао и да није сигуран када ће бити формиран Савјет министара, истакавши да тај процес опструишу Бошњаци, вјероватно у договору са дијелом међународног фактора. Због тога ће, каже, и Предсједништво БиХ доћи у позицију да смањи ниво активности, док парламент БиХ не функционише.

- Република Српска је давно формирала репрезентацију за ниво БиХ, као и Хрвати и постоји спремност да се уђе у формирање заједничких органа. Нажалост, онда смо суочени са Бошњацима који желе да буду најважнији у БиХ и опструишу све, што је видљиво и из приче о уласку у власт Фахрудина Радончића, иако је ово било познато прије три мјесеца - каже Додик.

Додик је истакао да нема начина да Српска буде сагласна са Акционим планом за чланство у НАТО или било каквим приближавањем том савезу, те да је сарадња могућа само у оквиру Партнерства за мир и индивидуалног плана сарадње.

Додао је да НАТО вјежба која је најављивана на Мањачи неће бити одржана, јер за то не постоји његова сагласност.

Одуговлачење са формирањем Савјета министара за предсједницу Цвијановић јасан је показатељ да је БиХ ушла у сиву зону и да се налази у канџама неодговорних сарајевских политичара, који намјерно блокирају процес формирања власти.

- Јасно је и да постојећи Савјет министара нема легититмитет, кредибилитет, ни ауторитет да учествује у било којем процесу, ни да преузима или извршава било какве обавезе. Ако томе додамо чињеницу да хрватски министри скоро да и не учествују у раду овог предуго одлазећег Савјета министара, а да српски министри тамо вегетирају, онда је јасно зашто је БиХ ушла у сиву зону и зашто такав Савјет министара нико не узима за озбиљно ни БиХ, ни у иностранству - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је поновила да је Српска показала да је уређено и функционално друштво.

Током претходних година повећаване су, каже, плате, пензије, социјална давања, увођена нова социјална права, унапређивн дијалог са социјалним партнерима, грађене болнице, школе, путеви и ауто-путеви, а то је, истиче, опредјељење и нове Владе.