latinica  ћирилица
11/05/2019 |  20:39 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Сузавцем на демонстранте у Нанту

Полиција је употријебила сузавац током протеста присталица "жутих прслука" у Лиону и Нанту, саопштила је полиција.
Протест "жутих прслука" (Фото: Sputnik / Ирина Калашникова) -
Протест "жутих прслука" (Фото: Sputnik / Ирина Калашникова)

У Нанту су демонстранти бацали су боце и разбијали излоге продавница, док је у Лиону полиција бацила сузавац у покушају да растјера присталице "жутих прслука" са централног трга Белекур.

Ројтерс оцјењује да покрет "жути прслуци" почиње да губи снагу, шест мјесеци након првих скупова организованих због повећаних трошкова живота и незадовољства због начина на који је предсједник Емануел Макрон реаговао на тешко стање радничке класе у земљи.

Према подацима француског Министарства унутрашњих послова, широм Француске на улице је до 14.00 часова изашло око 2.700 људи, од тога око 600 у Паризу.

Стални улични немири натјерали су Макрона на скупе политичке уступке и стопирали његове обимне реформе, укључујући измјене пензионог система.

Макрон је прошлог мјесеца покренуо контраофанзиву након вишеседмичне националне дебате и најавио укидање и смањење такси и извинио се за свој некада оштар рјечник.

Међутим, демонстранти у Нанту кажу да су сви Макронови приједлози само димна завјеса, који не садрже ништа суштинско.

Данашњи протести у Паризу по кишном дану били су мирни, а демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Макроне одлази".

Број демонстраната значајно је смањен у односу на новембар када је широм земље на улице изашло око 300.000 људи, док је посљедњих седмица тај број пао на око 30.000.