latinica  ћирилица
12/05/2019 |  08:33 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Честитке званичника поводом Дана Војске Републике Српске

Поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске, званичници су упутили честитке.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Републике Српске, вођена часним циљевима и несебичном храброшћу, бранећи право на живот и слободу српског народа, одиграла одлучујућу улогу у одбрани Српске.

Цвијановићева је упутила је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Предсједница Српске је истакла да је одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вјековним огњиштима.

- Обиљежавање Дана Војске Републике Српске прилика је да се са неизмјерном захвалношћу и посебним пијететом сјећамо свих припадника војске коју су дали своје животе и дијелове тијела, да би ми данас могли да живимо у слободној Републици Српској - наводи се у честитки.

Цвијановићева је изразила увјерење да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем, наставити да баштини вриједности, традицију и културно-историјско наслијеђе Војске Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да институције Српске остају трајно опредијељене да унаприједе положај и заштите права свих категорија становништва које су учествовале у стварању ВРС.

- Припадници Војске Републике Српске, борећи се храбро у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, најзаслужнији су за одбрану свог народа и стварање Републике Српске, у којој њени грађани данас живе у миру и слободи - истакао је Вишковић у честитки.

Он је нагласио да је обиљежавање овог историјски важног датума прилика за присјећање са највећим поносом и поштовањем свих погинулих, рањених и несталих бораца.

- Њихова жртва треба да буде опомена свима да је мир тековина која мора да се чува - истакао је Вишковић.

Вишковић је пожелио Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку да и даље баштини традицију и вриједности Војске Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Војска Републике Српске имала историјску улогу у одбрани слободе и права на постојање српског народа, који су били озбиљно угрожени у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

- Овом приликом сви заједно, морамо одати пошту храбрим српским официрима и војницима који су најзаслужнији за очување Републике Српске - навео је Чубриловић у честитки команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу.

Чубриловић је истакао да се, обиљежавајући Дан ВРС, са највећим поштовањем и уважавањем треба сјетити више од 23.000 страдалих бораца који су у темеље Републике Српске уградили своје животе, те одати признање ратним војним инвалидима који су у одбрани свог народа дали велику жртву.

- У условима опште угрожености безбједности и елементарних права српског народа у тадашњој БиХ, одлука Народне скупштине Републике Српске, донесена 12. маја 1992. године, којом је формирана Војска Републике Српске, била је историјска, уставна и спасоносна јер је наша војска одлучно одбранила народ и омогућила му достојан живот у слободи, у Републици Српској и дејтонској БиХ - нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске је навео да припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ имају право и обавезу да баштине традицију храбре српске војске и да буду гарант мира и стабилности цијеле земље.

Чубриловић је честитку упутио Радојчићу, свим официрима, подофицирима и војницима ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српсњке.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, нагласивши да без њеног постојања не би било ни Републике Српске.

- Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска, јер без њеног постојања, херојске борбе и несебичног жртвовања њених припадника данас не би било Републике Српске и слободе српског народа - истакао је Додик.

Он је нагласио да никада не треба заборавити војни пут Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске и сачувала српски народ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставио је да са поносом и поштовањем баштини вриједности и традицију Војске Републике Српске - наводи се у честитки.

Он је исказао посебну захвалност онима који су своје животе уградили у Републику Српску, истакавши да је наша дужност да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да његујемо сјећања не борце који су нам донијели слободу, мир и Републику Српску.

Додик је нагласио да српским борцима дугујемо вјечно поштовање и захвалност, јер су многи од њих за слободу отаџбине и потомака дали највредније што су имали - живот.

- Наша је дужност и обавеза да се чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата и његују сјећање на жртву палих бораца коју су поднијели вођени часним и племенитим циљевима - поручио је Додик.