latinica  ћирилица
12/05/2019 |  10:25 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Лопаре: Модеран воћњак на имању некадашње задруге "Дојчин Лукић"

На имању некадашње задруге "Дојчин Лукић" у Лопарама на површини од 50 хектара засађен је модеран воћњак. Резултат је сарадње локалне заједнице са инвеститорима из дијаспоре који недалеко одавде планирају изградњу хладњаче и извоз воћа на западноевропско тржиште. Први значајнији род очекује се за три године.

Земљиште површине 50 хектара које је било потпуно запуштено и зарасло, претворено је у модеран воћњак са 40.000 садница различитих сорти шљиве. Воће је засађено прије двије године.

- Након пете године од засада, очекујем принос од 40 килограма по стаблу, дакле 1,6 милиона килограма шљиве које ће бити пласирано на западно тржиште, које је обезбјеђено као извоз конзумне шљиве - рекао је Драган Јовић, инвеститор ДОО "Фруктум".

Предузеће "Фруктум" откупило је и лопарску циглану у стечају.

У кругу бивше фабрике планирају изградњу хладњаче, али и откуп воћа од других произвођача којих је на Мајевици значајан број. У воћњаку је сада запослено десетак радника, а њихов број ће у вријеме сезонских послова бити већи.

- Обављам посао ђубрења, откопавања, фрезања, тарупирања...Тек сам се запослио и задовољан сам - истиче Шефко Карасуљић, један од запослених радника.

Локална заједница помогла је реализацију ове инвестиције одричући се прихода од закупа земљишта.

- Ми смо као локална заједница омогућили да он уђе у посјед од 500 дунума, односно 50 хектара и практично тај закуп који је предвиђен да се плаћа, нећемо наплаћивати јер ће они имати веће трошкове од закупа кроз уређење земљишта, тако смо исто додијелили бесплатно на 25 година и оно се користи свврси - рекао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Мајевица има изузетне природне услове за развој воћарства, а општина Лопаре већ годинама помаже заснивање нових воћњака донацијом садница.

Формирање новог, до сада највећег воћњака на Мајевици, помогло је и ресорно Министарство у Влади Републике Српске подстицајима приликом садње и донацијом противградне станице.