latinica  ћирилица
12/05/2019 |  14:47 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Стево Пендаровски ступио на дужност

Новоизабрани предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски данас је званично ступио на дужност.
Стево Пендаровски (фото: MIA) -
Стево Пендаровски (фото: MIA)

У македонском Собрању одржана је инаугурација, којој су присуствовали званичници држава региона, међу којима и предсједник Србије Александар Вучић.

Након званичног ступања на дужност, Пендаровски је поручио да ће бити предсједник свих грађана - и оних који нису гласали за њега, као и оних политички неопредјељених.

Он је рекао да Сјеверна Македонија има добре односе са свим сусједима, што је, истиче, посебно важно имајући у виду географски положај његове земље и структуру становништва.

Пендаровски је поручио да ће радити посвећено на спровођењу најважнијих државних интереса, да ће повећати дипломатску активност како би држава што прије постала чланица НАТО-а и отпочела процес приступања у ЕУ.

На почетку је интонирана химна, а затим је Пендаровски дао свечану изјаву пред посланицима, члановима владе, вјерским поглаварима, првим људима војске, дипломатским кором и гостима из иностранства, чиме је званично почео његов петогодишњи мандат.

Инаугурацији су присуствовали предсједници Бугарске Румен Радев, Албаније Илир Мета, предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, министри спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић, Грчке Јоргос Катругалос, замјеник министра спољних послова Турске Фарук Кајмакчи и представник словеначког предсједника Борута Пахора.

Свечаности је присуствовао бивши предсједник Ђорђе Иванов, као и претходни Бранко Црвенковски, док су опозиционе партије бојкотовале инаугурацију.

Пендаровски је први предсједник Севјерне Македоније након промјене имена државе, а пети од стицања самосталности Македоније.

На предсједничим изборима 5. маја побиједио је као нестраначки кандидат, али је имао подршку владајућих социјалдемократа и премијера Зорана Заева.