X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/05/2019 |  18:01 | Извор: СРНА

Додик: БиХ произашла из Дејтона, ентитети раније формирани

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је данашња БиХ директно произашла из Дејтона, састављена од раније формираних ентитета Републике Српске и Федерације БиХ, који су и потписници свих анкеса Дејтонског мировног споразума.
Додик за Печат - Фото: РТРС
Додик за ПечатФото: РТРС

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума, а да су тада настали ентитети који би први и нестали ако буде настављено поткопавање Дејтонског споразума, Додик је истакао да је Џаферовић у праву кад каже да БиХ постојала и прије Дејтона, али је пропустио да каже да је то била република у саставу државе Југославије која се распала. 

- Зато би Џаферовић прије сљедеће изјаве о овој теми требао да размисли шта је и кад настало и ко је од чега састављен, како је оно што је састављено од дијелова старије од тих дијелова, те шта би прво нестало ако дође до те ситуације - нагласио је Додик.

Говорећи о Џаферовићевим тврдњама да је утицај Русије на дјеловање политичара из Републике Српске евидентан и да је посљедица тога њихова негација Закона о одбрани због чега нема напретка БиХ ка НАТО-у, Додик је оцијенио да је неодговорно да један члан Предсједништва без иједног валидног доказа оптужи једну од свјетских велесила као што је Руска Федерација да врши утицај у Српској. 

- Ми у Републици Српској водимо своју политику одговони само народу који нас бира. Џаферовић нас тим неистинама све конфронтује са државом са којом не само Република Српска, већ и цијела БиХ има добре односе и покушава да се додвори неким другом силама чији утицај у БиХ не смије да помене, а кога смо сви свјесни - каже Додик.

Подсјетивши да је прије свега српски члан Предсједништва, а тренутно на функцији предсједвајућег, Додик је напоменуо да је нормало да има мандат да говори у име српског народа и Републике Српске гдје је непосредно и биран. 

- Међутим, ништа од тога што сам говорио и говорим не дира у националне интересе ни Бошњака ни Хрвата и то је довољно. Шта ко од нас појединачно ради, најбоље говори то да Џаферовић слави дан бошњачке заставе у Новом Пазару, док ја славим Дан побједе против фашизма у Нишу - рекао је Додик.

Џаферовић борави у дводневној посјети у Новом Пазару и Сјеници, поводом 11. маја - Дана бошњачке националне заставе, током које је имао одвојене састанке са предсједником Странке демократске акције Санџака Сулејманом Угљанином, градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем и предсједником општине Сјеница Хазбом Мујовићем.