latinica  ћирилица
12/05/2019 |  18:40 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Пратите водостај ријека у Српској; временска прогноза повољнија

Координациони тим Владе Републике Српске, који има задатак да прати ситуацију у вези са најављеним обилним падавинама и могућим поплавама, поручио је са данашњег састанка да нема мјеста паници, јер тренутна ситуација ни изблиза није као она из маја 2014. године.

Представници Републичког хидрометеоролошког завода информисали су Владу да су сви водостаји ријека у Републици Српској од јутрос у опадању, те да је јутрошња временска прогноза нешто боља у односу на претходне показатеље.

Представници Хидрометеролошког завода истакли су да се обилне падавине у Републици Српској очекују током ноћи и сутра, али водостаји ријека су у опадању, те се не очекују већи проблеми.

- Према свим прогнозама по питању стања вода, ако не дође до изливања водотока, наредни период, без обзира на падавине, не би требало да проузрокује потешкоће - рекао је Игор Ковачић из Републичког хидрометеоролошког завода.

Највише кише очекује се у сјеверозападном и сјеверном дјелу Републике Српске, гдје се у периоду од 12. до 15. маја очекује између 120 до 150 литара кише по метру квадратном.

Очекује се раст водостаја свих ријека, а прије свега Уне и Сане. Проблем би могле изазвати мање ријеке, потоци и канализација као и клизишта.

ИЗВЈЕШТАЈ О ВОДОСТАЈУ РИЈЕКА у Српској можете пратити на сајту Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

- Највећа опасност пријети од клизишта, јер ћемо имати велике количине падавина на већ натопљену земљу и ово је прилика да упозоримо наше грађане - истакао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Од начелника општина у сјеверном дијелу Републике очекује се да на вријеме обавијесте и припреме становништво које се налази у зони клизишта.

Када је у питању Бањалука, два главна водотока Врбас и Врбања су под контролом, потенцијална опасност може да пријети од мањих бујичних водотока. На подручју цијелог града предузете су превентивне мјере.

- Јуче је на ширем подручју града подигнута грађевинска оператива, радило се на много канала, пропуста, водовода тамо гдје су идентификоване критичне тачке да евентуално спријечимо поплаве - нагласио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Све републичке институције су у стању приправности и у сталној комуникацији, те истичу да нема мјеста паници, јер тренутна ситуација није ни изблиза слична оној из 2014. године.