X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/05/2019 |  19:29 ⇒ 22:18 | Извор: РТРС

Од формирања одреда "Вукова са Дрине" 27 година

У Зворнику је обиљежено 27 година од формирања Зворничке бригаде и Специјалне јединице Вукови са Дрине. Борци ове бригаде учествовали су на бројним ратиштима од Подриња, Крајине до Херцеговине. За одбрану Српске живот је дало 535 бораца, а 1.800 их је рањено.
27. година од формирања одреда "Вукова са Дрине" - Фото: РТРС
27. година од формирања одреда "Вукова са Дрине"Фото: РТРС

Борци Зворничке бригаде и елитне јединице "Вукови са Дрине" били су тамо гдје је било најпотребније и бранили су огњишта и српски народ. Пут Зворничке бригаде био је тежак и славан, а завјет слободна Република Српска.

- Мислим да је ово вријеме потврдило ону изреку умних људи - Два су услова живота а то је слобода и храна, ако једног нема, други није довољан. Ми у то вријеме можда нисмо имали довољно хране, али смо се борили више за слободу. Данас имамо и једно и друго и требамо се трудити да то тако и остане - рекао је Винко Пандуревић ратни командант Зворничке бригаде.

Командант специјалне јединице "Вукови са Дрине" Милан Јоловић Легенда додао је да су "Вукови" били тамо гдје је најтеже.

- Тамо гдје је требало заштитити српски народ и српску територију. Они су заједно са осталим припадницима Војске Републике Српске и припадницима МУП-а чували српски народ - додао је командант специјалне јединице.

Зворнички борци су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату доказали да су достојни својих предака, истакао је син генерала Ратка Младић, Дарко Младић.

- Зворничка бригада је поднијела велике жртве. Кроз ватру и крв су успјели да одбране овај виталан дио наше Републике Српске. Без једне такве снажне јединице у којој су људи дали све што су имали, све што су могли, Република Српска не би данас била оно што јесте - закључио је Младић.

У Зворнику је поручено да Град никада не смије заборавити борце који су страдали за Републику Српске, али и да жртве на свим странама треба да буду опомена да се нешто слично више никада не понови.