latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:16 | Аутор: РТРС

У Мркоњићима код Требиња обиљежен празник Светог Василија Острошког

У родном селу Светог Василија Острошког у Мркоњићима, у Поповом Пољу код Требиња, овај празник се дочекује и празнује са посебном љубављу, а бројни вјерници из свих крајева, походе у мало херцеговачко село баш на овај дан.

Мркоњићи су данас били центар православне Херцеговине.

У светитељево родно село од ране зоре пристизали су вјерници из свих крајева свијета.

Стизали су организованим превозом, бициклима, неки и пјешице.

Вјера је најјача веза, а братска љубав разлог више за православце из Србије, Црне Горе, посебно са Косова, да велики празник обиљеже баш у Мркоњићима.

- За нас Косоваре ово је велика част и привлиегија, дошли смо у Мркоњиће са дјецом - прича Миле са Космета.

Молитва у цркви која је подигнута на темељима светитељеве родне куће носи посебну благодат, због које су се неки запутили чак из Америке.

Дан Светог Василија Острошког има посебну важнсот за Херцеговце, који светитељево име не изговарају без "слава му и милост" исказујући тако велико поштовање и љубав.

Мркоњићани су се потрудили да и ове године буду добри домаћини и достојни имена великог светитеља.

- Жеља нам је да молитве из светих Мркоњића пошаљемо свима, нема ничег снажнијег од тога. Најављивали су кишу али Свети Василије удесио је богоугодан дан - истакао је Раде Бошковић, мјештанин Мркоњића.

Свету архијерејску литргију служили су епископ Димитрије и умировљени владика Атанасије, који је подсјетио да ускоро почиње градња Духовног центра у Мркоњићима.

- Велики је празник и славље јер се Мркоњићи обнављају. Градиће се Парохијски дом, Духвони центар, и унедавно се у кошћели уаказо Свети Васијиле, показујући да је са нама, да нас није напустио - навео је владика Атанасије.

Изградња Духовног центра требала би почети за мјесец дана, а средства је обезбиједила Влада Србије.