latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:19 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Награда Марку Шукалу на фестивалу писаца за дјецу "Витезово пролеће"

На највећем фестивалу писаца за дјецу на овим просторима "Витезово пролеће", који се одржава у Београду, међу три награђена пјесника, нашао се и Марко Шукало из Републике Српске. Манифестација је одржана 17. пут, уз учешће познатих дјечијих писаца и јавних личности.

Када велика пјесничка и музичка имена оставе тешке теме по страни и пишу о љубави, школи, другарству, прољећу, тада настане и фестивал на коме Бора Ђорђевић, Матија Бећковић и многи други, изађу из зоне комфора и опробају се пред, кажу, најтежом публиком.

Управо је Бећковић уз Милицу Бакраћ из Црне Горе и Марка Шукала из Републике Српске добио награду "Први Оскар Србије" за 2019., први пут додијељну писцима.

- Било је крајње вријеме, с обзиром да постоји оскар за филм да постоји и за књижевност, то је једна велика иновација и није чудо да се десила нама Србима - рекао је академик Бећковић.

Један од награђених пјесника, Марко Шукало истакао је да за дјецу најљепше писати, а, како наводи, осмјех дјететов је највећа награда.

Шукало каже да се не могу поредити ове награде и многе друге које су пјесници добијали и које ће добијати, са дјечијим осмјехом, оним искреним и ведрим, јер дијете не зна да лаже.

Са Шукалом и Република Српска добија мјесто на регионалној дјечијој књижевној сцени, што овом писцу, посебно значи.

- Испред Републике Српске, част је стати са највећим међу нама, Матију Бећковића, који је испред Србије добио награду и моја маленкост, треће најмалађе српске државе - напоменуо је Шукало.

"Витезово пролеће" је и најмасовнија дјечија манифестација у Србији на којој је и ове године учестовало око 4.000 малишана.

Дио је веће манифестације, Витезовог каравана који путује по градовима Србија али и Републике Српске.