latinica  ћирилица
13/05/2019 |  08:30 | Аутор: СРНА

Андрићград: Премијера филма "Пепе - један узвишен живот"

У мултиплексту "Доли Бел" у Андрићграду премијерно је приказан документарни филм прослављеног редитеља Емира Кустурице "Пепе - један узвишен живот" у којем је приказан посљедњи дан владавине славног уругвајског предсједника Хосеа Мухике.
Хосе Мухика  (Фото: .thetimes.co.uk) -
Хосе Мухика (Фото: .thetimes.co.uk)

Уочи пројекције, која је одржана синоћ, Кустурица је рекао да је овај филм био по свему неопходан.

- Рађен је у времену опозитном од онога о чему овај филм говори. Да би се разумио живот Мухике, мора се разумјети и историја филозофије. Мухика је представник стоицизма, ишчезлог погледа на живот. Све новозавјетне идеје о златном телету и имању букнуле су, јер се данас све своди на имање милијарде - истакао је прослављени редитељ.

Он је нагласио да је вријеме на које се позива Мухика - вријеме у ком се све могло носити са собом.

- Највеће уточиште за њега је разумијевање природе као персонификације Бога. Пепе је у младости пљачкао банке, отимао од богаташа да би послије 13 година живио као стоик. На питање да ли вјерује у Бога, Мухика је рекао: Нисам далеко - додао је Кустурица.

Он је нагласио да су морал и срећа, према мишљењу Мухике, директно везани, што је особина оних који изумиру.

Публика је бурним аплаузом поздравила ово остварење прослављеног свјетског редитеља.

Филм је приказан прошле године на филмском фестивалу у Венецији ван такмичарске конкуренције, гдје је побрао изузетно позитивне критике, а представљен је и гостима и учесницима овогодишњег Кустендорфа на Мећавнику.

Пепе Мухика је човјек чији су живот обиљежиле многе веома узбудљиве фазе - борио се оружјем против војне хунте за ослобођење, лежао у затвору 13 година и на крају постао предсједник Уругваја.

Титулу "најсиромашнијег предсједника" на свијету, добио је јер је од своје плате, која је износила 12.500 долара, за себе задржавао 1.250 долара, а све остало /90 одсто/ давао је у добротворне сврхе, за изградњу станова за сиромашне.

Сам се возио на посао у својој популарној "буби" из 1986. за коју му је један саудијски шеик понудио чак милион долара. Понуду је одбио, наводећи да би то увриједило његове пријатеље који су му помогли да је купи.

Пепе Мухика је одбио и да се усели у луксузну предсједничку резиденцију, већ је функцију предсједника Уругваја наставио да обавља из свог дома у близини Монтевидеа.

Мухика је два пута узастопно био предсједник, смањио је незапосленост за 47 одсто и повећао БДП. Уругвај је довео на позицију земље са најмањом стопом корупције у Јужној Америци и знатно је смањио ниво сиромаштва.

Мухика, бивши љевичарски герилац, који је био на мјесту предсједника од 2010. до 2015. године има репутацију човјека из народа.

Био је лидер герилског покрета Тупамарос који је пљачкао, вршио политичке отмице и бомбашке нападе против владе седамдесетих година прошлог вијека.

Рањаван је шест пута, мучен и држан у самици на дну бунара. Ослобођен је амнестијом након војне диктатуре Уругваја која је трајала од 1973. до 1985. године.