latinica  ћирилица
13/05/2019 |  09:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Вријеме и да Париз повуче признање Косова

Тринаест земаља је промијенило одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, па зашто не би и Француска, каже историчар Алекси Труд.
Национална скупштина Француске у Паризу (Фото: Flickr/Dennis Jarvis) -
Национална скупштина Француске у Паризу (Фото: Flickr/Dennis Jarvis)

Труд је један од покретача петиције у Француској за повлачење признавања независности Косова. Он најављује и покретање те иницијативе у националној скупштини.

- То би било врло добро у циљу рјешавања цјелокупне ситуације у региону западног Балкана. Јасно је да овако не може да се додђ до рјешења. Суштинска аутономија за Косово би омогућила да се убрзају преговори и пријем цијелог региона у ЕУ - рекао је Труд.

У супротном, покренуће се питање БиХ и Сјеверне Македоније што, како додаје, никоме није у интересу.

Текст петиције је само у једном дану потписало више од 1.500 људи, а циљ организатора из "Колектива за мир на Косову" којем предсједава Труд, јесте да до почетка јула и наставка разговора о будућности КиМ у Јелисејској палати буде прикупљено 100.000 потписа и да се истовремено покрене велика национална дебата, пишу Новости.

- Желимо да се прије 1. јула и доласка предсједника Александра Вучића у Паризу одржи расправа у националној скупштини Француске о Косову. Већ смо у контакту с одређеним политичарима којима ћемо предати петицију. У плану је да они с њом изађу пред Комисију за спољне послове парламента - рекао је он.

Труд вјерује да би то могло да промијени ситуацију наводећи да у Француској није било дебате око признавања Косова.

- Никола Саркози је то сам одлучио једне недјеље увече, 17. фебруара 2008. године, уз здушну подршку свог министра спољних послова Бернара Кушнера. Ово је прилика да се коначно о томе поведе расправа. Тим прије, што је неколико скупштинских мисија у посљедње вријеме поднијело алармантне извјештаје о стању људских права и свеукупно ситуацији на Косову - истакао је Труд.

Он је најавио да ће сљедеће недјеље имати кампању у француским медијима, као и да су послије европских избора потписе обећали и многобројни посланици, регионални савјетници, партијски званичници.